Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Απειλή για τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ
Απειλή για τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ

Απειλή για τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ

Κατηγορίες για πενταπλή απαγγέλθηκαν χθες στον 38χρονο Τζάροντ Γ. Ράμος, τον ένοπλο που εισέβαλε με καραμπίνα και καπνογόνα σε εφημερίδα του την Πέμπτη, σκοτώνοντας πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας και τραυματίζοντας άλλους δύο ανθρώπους.

Τα θύματα ήταν τέσσερις βετεράνοι δημοσιογράφοι, ηλικίας 56 ώς 65 ετών, και μια νέα εργαζόμενη στο εμπορικό τμήμα, 34 ετών, η οποία είχε μόλις προσληφθεί.

Το νέο αυτό είδος επίθεσης, κατά εκπροσώπων του Τύπου αυτή τη φορά προκάλεσε νέες συζητήσεις στις για αυξημένη προστασία σε ομίλους ΜΜΕ. Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση, είχε μακρά αντιπαράθεσης με την Capital Gazette, αφού είχε επανειλημμένως καταθέσει μηνύσεις εις βάρος δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμηση και είχε εξαπολύσει εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον τους.

Η ανατριχιαστική επίθεση καλύφθηκε απευθείας από ορισμένους δημοσιογράφους, που βρέθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας στα γραφεία της εφημερίδας. Ενας ασκούμενος, που εργάζεται εκεί για το καλοκαίρι, έγραψε στο Twitter τη διεύθυνση του κτιρίου όπου στεγάζεται η εφημερίδα και το μήνυμα «σας παρακαλώ, βοηθήστε μας».

Ενας άλλος ρεπόρτερ του αστυνομικού ρεπορτάζ περιέγραψε πως ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί πίσω από μια γυάλινη πόρτα, ανοίγοντας πυρ εναντίον των εργαζομένων. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να ακούς ανθρώπους να δέχονται , ενώ βρίσκεσαι κάτω από το γραφείο σου και στη συνέχεια να ακούς τον ένοπλο να γεμίζει ξανά το του», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αυτό είναι ένα καινούργιο μέτωπο για τη χώρα που έχει εθιστεί στις συνεχείς ένοπλες επιθέσεις. Τα σχολεία έχουν γίνει συνήθης στόχος, φοιτητές, αλλά ακόμη και προσχολικής ηλικίας να πέφτουν θύματα των δραστών. Ενας και εκκλησίες βρέθηκαν στο παρελθόν στο στόχαστρο ενόπλων. Η προχθεσινή επίθεση όμως ήταν μία από τις σπάνιες εναντίον ΜΜΕ και μάλιστα από τις αρχαιότερες εφημερίδες στις που χρονολογείται από το 1700 και η οποία περηφανεύεται στην ιστοσελίδα της ότι συνέβαλε στο ξέσπασμα της Αμερικανικής Επανάστασης.

Ο δράστης ήταν σιωπηλός καθώς μπήκε στην αίθουσα σύνταξης, σταματώντας μόνο για να ξαναγεμίσει το του, ενώ οι δημοσιογράφοι κρύβονταν κάτω από τα γραφεία τους.

Όταν έφτασε η αστυνομία, οι εργαζόμενοι σήκωσαν τα χέρια τους στον αέρα φωνάζοντας «δεν είμαστε εμείς οι δράστες». Ο ένοπλος είχε επίσης κρυφτεί κάτω από ένα τραπέζι, όταν μπήκε η αστυνομία στον χώρο, αλλά απέφυγε να ανταλλάξει πυρά με τους αστυνομικούς.

Τον Ιούλιο του 2012 ο Ράμος είχε υποβάλει μήνυση κατά της εφημερίδας εξαιτίας δημοσιεύματος που τον εμφάνιζε να παρενοχλεί μέσω Φέισμπουκ πρώην συμμαθήτριά του στο γυμνάσιο, ζητώντας της βοήθεια, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις και καλώντας την να αυτοκτονήσει. Όταν ο Ράμος δεν μπόρεσε να αποδείξει ποιο σημείο του ρεπορτάζ ήταν δυσφημιστικό, υποχρεώθηκε να αποσύρει τη μήνυση.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση