Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Απάντηση PKK στον Ερντογάν με τερματισμό της εκεχειρίας
Απάντηση PKK στον Ερντογάν με τερματισμό της εκεχειρίας

Απάντηση PKK στον Ερντογάν με τερματισμό της εκεχειρίας

Εκμηδενίζονται και οι τελευταίες ελπίδες για ειρήνευση στη νοτιοανατολική Τουρκία, ύστερα από τη χθεσινή των Κούρδων αυτονομιστών ότι τερματίζουν τη μονομερή εκεχειρία που είχαν αναγγείλει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Μετά τις , το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατέστησε σαφές ότι εννοεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση πολέμου», αναφέρεται στην της Ενωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), μετωπικής οργάνωσης του Εργατικού τος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Με την ίδια ανακοίνωση καλείται ο κουρδικός λαός να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στον φασισμό του ΑΚΡ, αν και μένει ανοιχτό το παράθυρο για μελλοντική, αμοιβαία εκεχειρία, εφόσον η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική στο κουρδικό ζήτημα.

Η τοποθέτηση αυτή του ΡΚΚ ήρθε ως απάντηση στις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου πως οι επιχειρήσεις του στρατού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας θα συνεχισθούν μέχρις ότου εξολοθρευτεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Ως πρωθυπουργός, ο Ερντογάν είχε αποδυθεί σε μια προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του κουρδικού προτος, κάτι που απέφερε την κατάπαυση του πυρός, το 2013, ύστερα από απευθείας διαβουλεύσεις του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, με τον φυλακισμένο ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλά Οτσαλάν. Ωστόσο, η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο, στον απόηχο πολύνεκρης τρομοκρατικής ς στη νότια Τουρκία. Το ΡΚΚ κήρυξε εκ νέου μονομερή εκεχειρία στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να διευκολύνει τον εκλογικό αγώνα του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ωστόσο, η συνέχιση της αιματοχυσίας στη νοτιοανατολική Τουρκία καταδίκασε σε αποτυχία και αυτή την προσπάθεια.

Αντιδρώντας στις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου διημέρου, ο επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς κάλεσε χθες τη νεοεκλεγείσα Βουλή –στην οποία το κόμμα του αποτελεί την τρίτη κοινοβουλευτική – να φέρει την ειρηνευτική διαδικασία στην ημερήσια διάταξη, για να προσθέσει: «Επιδιώκουμε μια ατμόσφαιρα που θα επιτρέψει στα όπλα και των δύο πλν να σιγήσουν».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση