Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ανυποχώρητος ο Πουτζδεμόν: «η Καταλωνία δεν θα δεχθεί τα σχέδια της Μαδρίτης»
Ανυποχώρητος ο Πουτζδεμόν: «η Καταλωνία δεν θα δεχθεί τα σχέδια της Μαδρίτης»

Ανυποχώρητος ο Πουτζδεμόν: «η Καταλωνία δεν θα δεχθεί τα σχέδια της Μαδρίτης»

Ο ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης έναντι της Καταλωνίας είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» που έχουν δεχθεί οι καταλανικοί θεσμοί από την εποχή της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο λαός της Καταλωνίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική , συνέχισε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από το καταλανικό κοινοβούλιο να συνεδριάσει, ώστε συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική .

«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε συγκεκριμένα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ισπανική «κινείται εκτός του κράτους δικαίου», συμπληρώνοντας ότι η Καταλωνία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών.

Σύμφωνα με τον , η κυβέρνηση της Καταλωνίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του, απευθύνθηκε και στους Ευρωπαίους πολίτες στα αγγλικά, τονίζοντας πως οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές «βρίσκονται σε κίνδυνο» στην Καταλωνία.

«» η απόφαση Ραχόι

Η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και να οργανώσει νέες ισοδυναμεί με «» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Καρμέ Φορκαντέλ.

«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε κατα τη διάρκεια ομιλίας της που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς.

«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, την υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στους δρόμους 450.000 Καταλανοί

Καθώς η καταλανική βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να ανακοινώνει την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλώνίας, η αντίδραση στην τελευταία δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της.

Συγκεκριμένα, από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της καταλανικής πρωτεύουσας, ενώ έλαβε χώρα και μία ογκώδης διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 450.000 άτομα, φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση