Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε
Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε

Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε

Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Βόλφγκανγκ είχε ήδη ζητήσει, το 2008, στο γερμανικό σύνταγμα, ώστε να επιτρέπεται η επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό της ς σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά, επανέρχεται στην πρόταση αυτή από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, προδίδει την πίεση που δέχονται οι Χριστιανοδημοκράτες από τα δεξιά.

Ο πρώην πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, Χανς-Γίργκεν Παπίερ, σημείωσε ότι το άρθρο 35 του γερμανικού συντάγματος ήδη επιτρέπει την επέμβαση του στρατού σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ομως το «ενοποιημένο εθνικό σχέδιο ασφαλείας» που ζητούν κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες είναι, σύμφωνα με τον Παπίερ, αντισυνταγματικό. Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, ακολουθώντας το «δόγμα του σοκ», ο ζήτησε να υπάρχει συνεχής αστυνόμευση, χωρίς ευδιάκριτα όρια ανάμεσα στην αστυνομία και τον στρατό.

Ο δικαστής Παπίερ είπε ότι οι προβλέψεις του συντάγματος αφορούν επέμβαση του στρατού, για παράδειγμα, σε περίπτωση που τρομοκράτες έχουν καταλάβει , όχι σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις. «Σύμφωνα με το άρθρο 35, ο στρατός μπορεί να προσφέρει επιχειρησιακή βοήθεια στην αστυνομία σε περιπτώσεις σοβαρών καταστροφών», σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη στην «Τίρινγκερ Αλγκεμάινε». «Το έχει αποφασίσει ότι η καταστροφή δεν χρειάζεται να έχει συντελεστεί, αρκεί να υπάρχει απειλή. Δεν συμφωνώ με του συντάγματος που να δίνει περισσότερες εξουσίες στον στρατό για εσωτερικές επεμβάσεις», κατέληξε ο δικαστής. Ο Σοσιαλδημος υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, μίλησε για «αντανακλαστικές αντιδράσεις» και σημείωσε ότι η ήδη διαθέτει μία από τις αυστηρότερες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες.

Τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ βγαίνουν μπροστά με πιο προωθημένες προτάσεις από την Αγκελα Μέρκελ σε θέματα νόμου και τάξης, καθώς και στο προσφυγικό, την ίδια στιγμή που η εκ δεξιών αμφισβήτηση από την Εναλλακτική για τη Γερμανία ενισχύεται.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση