Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε
Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε

Αντιδράσεις στην πρόταση του Σόιμπλε

Ως Εσωτερικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη ζητήσει, το 2008, αλλαγές στο γερμανικό σύνταγμα, ώστε να επιτρέπεται η επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό της Γερμανίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά, επανέρχεται στην πρόταση αυτή από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, προδίδει την πίεση που δέχονται οι Χριστιανοδημοκράτες από τα δεξιά.

Ο πρώην πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, Χανς-Γίργκεν Παπίερ, σημείωσε ότι το άρθρο 35 του γερμανικού συντάγματος ήδη επιτρέπει την επέμβαση του στρατού σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ομως το «ενοποιημένο εθνικό σχέδιο ασφαλείας» που ζητούν κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες είναι, σύμφωνα με τον Παπίερ, αντισυνταγματικό. Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, ακολουθώντας το «δόγμα του σοκ», ο Σόιμπλε ζήτησε να υπάρχει συνεχής αστυνόμευση, χωρίς ευδιάκριτα όρια ανάμεσα στην και τον στρατό.

Ο Παπίερ είπε ότι οι προβλέψεις του συντάγματος αφορούν επέμβαση του στρατού, για παράδειγμα, σε περίπτωση που τρομοκράτες έχουν καταλάβει αεροπλάνο, όχι σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις. «Σύμφωνα με το άρθρο 35, ο στρατός μπορεί να προσφέρει επιχειρησιακή βοήθεια στην σε περιπτώσεις σοβαρών καταστροφών», σημείωσε ο σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τίρινγκερ Αλγκεμάινε». «Το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι η καταστροφή δεν χρειάζεται να έχει συντελεστεί, αρκεί να υπάρχει απειλή. Δεν συμφωνώ με που να δίνει περισσότερες εξουσίες στον στρατό για εσωτερικές επεμβάσεις», ο δικαστής. Ο Σοσιαλδημοκράτης Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, μίλησε για «αντανακλαστικές » και σημείωσε ότι η Γερμανία ήδη διαθέτει μία από τις αυστηρότερες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες.

Τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Τόμας ντε Μεζιέρ βγαίνουν μπροστά με πιο προωθημένες από την Αγκελα Μέρκελ σε θέματα νόμου και τάξης, καθώς και στο , την ίδια στιγμή που η εκ δεξιών αμφισβήτηση από την Εναλλακτική για τη Γερμανία ενισχύεται.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο η #MENSA προς αναζήτηση των δυνατών μυαλών - https://t.co/FZ6DGp1Wj5 -

  • Επίθεση ιερωμένου με #βιτριόλι στη Μονή Πετράκη #βιτριόλι - https://t.co/NT8sUHQG1v -

  • Μετατίθενται για τις 10 Ιουλίου οι εκλογές του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/IsjCOyNCcI -

"Αλιεύοντας" την είδηση