Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ανταλλάγματα ζητεί η Άγκυρα από Ε.Ε.
Ανταλλάγματα ζητεί η Άγκυρα από Ε.Ε.

Ανταλλάγματα ζητεί η Άγκυρα από Ε.Ε.

Έν σκληρό πζάρι μεταξύ Αγκύρας και Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα από την Τουρκία που θα αποθαρρύνουν τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα απαιτεί συστηματικές συνόδους κορυφής Τουρκίας – Ε.Ε., θα λάβει ένα πακέτο βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ κι έναν πολιτικό οδικό χάρτη για το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων ώστε να αναζωογονηθεί η παγωμένη ενταξιακή διαδικασία. Η πιθανή συμφωνία ωστόσο συναντά προσκόμματα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση της πορείας των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται διστακτικός στις πιέσεις του Ζαν-Κλοντ και του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου της και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντίστοιχα. Ανάμεσα στα μέτρα που καλείται να λάβει η Αγκυρα είναι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι και εργασίας για τους δύο εκατ. Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξουν πρώτα οι ευρωπαϊκές χειρονομίες. Πηγή, που ενημερώθηκε για τη συνάντηση, αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν σε κάποιο σημείο αναφέρθηκε στον ως πρώην πρωθυπουργό μιας χώρας που έχει το μέγεθος «μιας τουρκικής πόλης», ενώ και ο πρόεδρος της έκανε λόγο για «εξουθενωτική» συνάντηση. Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε εύκολα να ανακόψει τη ροή προσφύγων από την Τουρκία και ζητούν να δουν απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ασαφές πάντως παραμένει πώς θα μπορούσε να το πετύχει αυτό η Αγκυρα, ακόμη και αν κλείσει η συμφωνία με την Ε.Ε. Το ταξίδι του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην τουρκική πρωτεύουσα είχε στόχο την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Μπορεί οι επαφές του εκεί να σταθεροποίησαν την κατάσταση, αλλά διπλωμάτες φοβούνται ότι ο ίδιος ο Ερντογάν θα τορπιλίσει την τελική υπογραφή. Σύμφωνα με έναν εξ αυτών, η σκληρή ανταλλαγή απόψεων απηχεί πόσο δύσκολο είναι να διαπραγματεύεται κανείς με την Τουρκία, ειδικά σε μια περίοδο που ορισμένα κράτη-μέλη είναι απελπισμένα για βοήθεια κι έχουν περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση