Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ανοδος ξενοφοβικού AfD στην Εσση
Ανοδος ξενοφοβικού AfD στην Εσση

Ανοδος ξενοφοβικού AfD στην Εσση

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το αντιμεταναστευτικό AfD στις δημοτικές εκλογές της Εσης, σε μία εξέλιξη που θεωρήθηκε προάγγελος αποτελεσμάτων στις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν σε τρία γερμανικά κρατίδια την Κυριακή. Το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην προσέλκυση ψηφοφόρων στα δεξιά της χριστιανοδημοκρατίας, αλλά στην τεράστια αποχή των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων.

Οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο χριστιανοδημοκρατικό CDU της καγκελαρίου Μέρκελ σημείωσαν πτώση 5,5 μονάδων, επικρατώντας οριακά των Σοσιαλδημοκρατών, που έπεσαν 3,5 μονάδες. Ακολούθησε το ανύπαρκτο στην προηγούμενη αναμέτρηση AfD με 13,2% και οι Πράσινοι, που έχασαν έξι μονάδες, πέφτοντας στο 11%. Σε πολλές αναμετρήσεις κυριάρχησε η οργή για τοπικά θέματα, όπως οι περικοπές θέσεων στα γυμνάσια και η έλλειψη επενδύσεων σε έργα υποδομής. «Ηταν μια κλασική ψήφος διαμαρτυρίας», είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο Φόλκερ Μπουφιέ.

«Τα παραδοσιακά κόμματα παραπαίουν», υποστήριξε η επικεφαλής του AfD Φράουκε Πέτρι. Η Πέτρι είναι η υπεύθυνη για το πέρασμα του AfD από τη ρητορική κατά του ευρώ στη ρητορική κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για στροφή προς τα δεξιά», αντέτεινε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Mάνφρεντ Γκίλνερ, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσδιορίζονται στο χώρο δεξιότερα της χριστιανοδημοκρατίας δεν αυξήθηκε. «Ως ποσοστό των εχόντων δικαίωμα ψήφου, η δύναμή τους παραμένει σταθερή», είπε ο Γκίλνερ. Ο χώρος που εξέφρασε τώρα το AfD έχει στο παρελθόν εκφραστεί από κόμματα όπως το NPD, οι Ρεπουμπλικανοί και η DVU και τα ποσοστά του επί των εχόντων δικαίωμα ψήφου ήταν και παραμένουν 5% ώς 6%.

Προκειμένου αυτό το 6% να διπλασιαστεί, απαιτήθηκε μαζική αποχή ψηφοφόρων από τις κάλπες. Η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα στην Εσση την Κυριακή δεν ξεπέρασε το 48%, ενώ στην πρωτεύουσα Βισμπάντεν ήταν μόλις 39%. «Η ελκτική ισχύς των μεγάλων κομμάτων μειώνεται δραματικά», σημείωσε ο Γκίλνερ στην ιστοσελίδα Spiegel Online, επισημαίνοντας ότι το μεν AfD κινητοποίησε την εκλογική του πελατεία με άξονα το προσφυγικό, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν τις δικές τους δυνάμεις.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καθαρισμός της ακτογραμμής Μηλίνας   #ακτογραμμήΜηλίνας - https://t.co/6GwCinwyeO -

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού μεταξύ Kαλών Νερών και Βυζίτσας - https://t.co/14mkwWWz5k… -

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

"Αλιεύοντας" την είδηση