Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ανοιξε πυρ χθες η Βόρεια Κορέα
Ανοιξε πυρ χθες η Βόρεια Κορέα

Ανοιξε πυρ χθες η Βόρεια Κορέα

Με πυρά βαρέων πυροβόλων προς τη Βόρεια Κορέα απάντησε χθες ο νοτιοκορεατικός στρατός, ύστερα από τους κανονιοβολισμούς που δέχθηκε το έδαφός της από τον Βορρά.

Η Πιονγιάνγκ εγκαινίασε την ανταλλαγή πυρών, θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τα αντικομμουνιστικά προπαγανδιστικά μηνύματα που εκπέμπει η
κατά μήκος των συνόρων. Η Βόρεια Κορέα δεν αντέδρασε στη χθεσινή ομοβροντία, αν και προειδοποίησε λίγο αργότερα τη Σεούλ, μέσω επιστολής, ότι θα αναλάμε στρατιωτική δράση, εάν ο Νότος δεν διακόψει τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων εντός 48 ωρών.

Σε ξεχωριστή επιστολή, η Πιονγιάνγκ ανέφερε ότι προτίθεται να αποδεχθεί συμβιβαστική λύση, παρότι θεωρεί τις εκπομπές αυτές κήρυξη πολέμου. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ δήλωσε χθες ότι οι εκπομπές που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου θα συνεχιστούν.

Η ανέφερε πως ο Βορράς εξαπέλυσε πυροβολικού, που ξεκίνησε με αντιαεροπορικά τα των 14,5 χιλιοστών, πριν συνεχιστεί με βαρύτερα πυροβόλα των 76,2 χιλιοστών το απόγευμα. Δεν αναφέρθηκαν ή τραυματισμοί από τον Νότο.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ κέουν Χιε, διέταξε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να «αντιδράσει με σθένος» στις βορειοκορεατικές προκλήσεις, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της προεδρίας. Ο νοτιοκορεατικός στρατός, ο οποίος ανέφερε ότι αντέδρασε με πυρών από πυροβόλα των 155 χιλιοστών, τέθηκε σε κατάσταση υψίστου συναγερμού. «Ο στρατός μας έχει ενισχύσει τη φύλαξη της συνοριακής γραμμής και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του βορειοκορεατικού στρατού», ανέφερε χθες το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας.

Τα πρώτα βορειοκορεατικά τα προσέκρουσαν σε περιοχή 60 χλμ. βόρεια της Σεούλ, στη δυτική πλευρά της συνοριακής ζώνης, ενώ περίπου 800 κάτοικοι κοντινών κοινοτήτων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε καταφύγια, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της επαρχίας κεοντζί, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ιντσόν.

Η ανταλλαγή πυρών ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο χωρών, μετά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν Βορειοκορεάτες στρατιώτες προσέγγισαν τα σύνορα των δύο χωρών, χωρίς να υποχωρήσουν μετά τις προειδοποιητικές βολές του πυροβολικού του Νότου. Το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας προχώρησε τότε σε μπαράζ πυρών, διάρκειας δέκα λεπτών, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση