Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το Συριακό
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το Συριακό

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το Συριακό

Σε ένα ανεξέλεγκτο πεδίο μάχης μετατρέπεται το Συριακό έδαφος, αφού από το Σάββατο, πλην της συμμαχίας των ΗΠΑ και την Ρωσία  επιχειρούν εκεί και οι τουρκικές δυνάμεις.

Ο στρατός της ς ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων της YPG που μάχονται στο Χαλέπι και την τελευταία εβδομάδα φάνηκε να έχουν βλέψεις ώστε να επεκτείνουν τα εδάφη που έχουν υπό την κυριαρχία τους.

Το γεγονός αυτό μόνο θετική ανταπόκριση δεν είχε από την , που ξεκίνησε με την σειρά της πολεμικές υπό τον φόβο να εξαπλωθούν επικίνδυνα -για τα σύνορά της- οι κούρδοι μαχητές.

Μάλιστα, η κυκλοφόρησε σενάρια ότι η Σαουδική Αρα και η Τουρκία έχουν πλάνο να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στα εδάφη της, προκειμένου να εκδιώξουν από τα εδάφη τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με το καθεστώς του Ασαντ πάντως να διαμαρτύρεται έντονα και να ζητάει από τον ΟΗΕ να κάνει συστάσεις στους Τούρκους προκειμένου να σταματήσουν να βομβαρδίζουν το Χαλέπι. Η Τουρκία από τη πλευρά της διέψευσε τα παραπάνω, σήμερα, Δευτέρα, αφού ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, είπε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να ανακατευτεί σε έναν χερσαίο πόλεμο στα Συριακά εδάφη.

Την Κυριακή, ο αρόεδρος της Τουρκίας Γιαλτζίν Ακντογάν, κατέστησε σαφές ότι η προώθηση των κούρδων μαχητών στο δυτικό κομ του ποταμού Ευφράτη δεν θα μείνει αναπάντητη από την χώρα του, την ώρα που η Γαλλία εξέφραζε ανοιχτά την ανησυχία της για τη νέα αυτή τροπή στο Συριακό.

Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ ταβούτογλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα , επανέλαβε ότι οι τούρκοι θα συνεχίσουν να χτυπάνε θέσεις Κούρδων στο Χαλέπι λέγοντάς της χαρακτηριστικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο YPG να να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Ο στρατός απάντησε ικανοποιητικά και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Το Σάββατο εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να τους εκφράσει την επιθυμία του ώστε η Ρωσία να σεβαστεί την εκεχειρία και να σταματήσει τις υποστηρικτικές -στον στρατό του Ασαντ- αεροπορικές .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση