Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αναβάλλει τις προτάσεις για το άσυλο η Κομισιόν
Αναβάλλει τις προτάσεις για το άσυλο η Κομισιόν

Αναβάλλει τις προτάσεις για το άσυλο η Κομισιόν

Για τις 6 Απριλίου μετατίθεται η δημοσιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, προκειμένου να μην ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στην Ε.Ε. εν μέσω διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό. Αρχικά η Κομισιόν είχε προγραμματίσει να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της σήμερα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα συζητηθεί η μετανάστευση, αλλά ότι οι πιθανές αλλαγές στο καθεστώς του Δουβλίνου δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν από τις 6 Απριλίου. Την ώρα που τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών, το μέλλον της ζώνης Σένγκεν έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της Ε.Ε. Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να συνέστησαν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναβολή της κατάθεσης προτάσεων, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα ρήγματα μεταξύ χωρών που προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία για τις παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Το αντεπιχείρημα ήταν ότι το πακέτο θα έπρεπε να παρουσιαστεί ως συνολική συμφωνία, προκειμένου τα κράτη που θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους στη συμφωνία με την Τουρκία την Παρασκευή να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν ανακοινωθούν οι νέες υποχρεώσεις τους με βάση το αναθεωρημένο καθεστώς ασύλου τον Απρίλιο.

Πολλές χώρες διαφωνούν με κάθε ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς του Δουβλίνου, προτιμώντας να διατηρηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν επιστροφή των αιτούντων άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου, δηλαδή στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στην Ελλάδα. Η διάταξη δεν εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είχαν κριθεί ακατάλληλες. Επιπλέον, η εφαρμογή των κανόνων αυτών σε περίοδο μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμών θα σήμαινε ότι οι πιο αδύναμες χώρες της περιφέρειας επωμίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

  • Στην Αργαλαστή οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σοφία Ζαχαράκη #ΔΗΜΤΟΝοτίουΠηλίου - https://t.co/9m8ETKTjgR -

"Αλιεύοντας" την είδηση