Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αναβάλλει τις προτάσεις για το άσυλο η Κομισιόν
Αναβάλλει τις προτάσεις για το άσυλο η Κομισιόν

Αναβάλλει τις προτάσεις για το άσυλο η Κομισιόν

ι τις 6 Απριλίου μεττίθεται η δημοσιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, προκειμένου να μην ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στην Ε.Ε. εν μέσω διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό. Αρχικά η Κομισιόν είχε προγραμματίσει να δώσει στη δημοσιότητα τις της σήμερα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα συζητηθεί η μετανάστευση, αλλά ότι οι πιθανές αλλαγές στο καθεστώς του υ δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν από τις 6 Απριλίου. Την ώρα που τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών, το μέλλον της ζώνης έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της Ε.Ε. Ανώτατοι Ευρωπαίοι φέρονται να συνέστησαν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ , αναβολή της κατάθεσης προτάσεων, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα ρήγματα μεταξύ χωρών που προσπαθούν να έρθουν σε για τις παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Το αντεπιχείρημα ήταν ότι το πακέτο θα έπρεπε να παρουσιαστεί ως συνολική , προκειμένου τα κράτη που θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους στη συμφωνία με την Τουρκία την Παρασκευή να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν ανακοινωθούν οι νέες υποχρεώσεις τους με βάση το αναθεωρημένο καθεστώς ασύλου τον Απρίλιο.

Πολλές χώρες διαφωνούν με κάθε ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς του Δουβλίνου, προτιμώντας να διατηρηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν επιστροφή των αιτούντων άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου, δηλαδή στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στην Ελλάδα. Η διάταξη δεν εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είχαν κριθεί ακατάλληλες. Επιπλέον, η εφαρμογή των κανόνων αυτών σε περίοδο μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμών θα σήμαινε ότι οι πιο αδύναμες χώρες της περιφέρειας επωμίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση