Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αναπάντητα ερωτήματα ένα χρόνο μετά την τραγωδία
Αναπάντητα ερωτήματα ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Αναπάντητα ερωτήματα ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε από την αποφράδα ημέρα της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 και πετούσε πάνω από την Ανατολική . Εξακολουθούν, ωστόσο, να παραμένουν αμείλικτα και αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με τους δράστες του τυφλού χτυπήματος που κόστισε τη ζωή στους 298 επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους.

Χθες, συγγενείς των θυμάτων πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων που χάθηκαν. Ταυτόχρονα, αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο οι εκκλήσεις για τη σύσταση δικαστηρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο θα δικάσει τους υπευθύνους της πρωτόγνωρης ς.
Τα 298 τα της ς –στην πλειονότητά τους Ολλανδοί πολίτες– σκοτώθηκαν στις 17 Ιουλίου της περασμένης χρονιάς, όταν το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στη Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε υπό άγνωστες συνθήκες.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση δείχνουν ως δράστες του ειδεχθούς εγκλήματος τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και υποστηρίζουν ότι αυτοί χρησιμοποίησαν πύραυλο εδάφους-αέρος BUK που είχαν προμηθευτεί από τη για να ρίξουν το αεροπλάνο. Τους ισχυρισμούς αυτούς τούς αρνείται κατηγορηματικά η , η οποία υποδεικνύει ως υπευθύνους για την τραγωδία τις ένοπλες δυνάμεις της ς.
Χθες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα αποδοθεί για την τραγωδία.
«Αυτό, όμως, απαιτεί την ύπαρξη ενός διεθνούς δικαστηρίου, που θα ενισχύεται από την απόφαση όλων των κρατών-μελών του ΟΗΕ να λογοδοτήσουν γι' αυτό το έγκλημα».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τόνισε ότι υπάρχει ηθική ευθύνη να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των θυμάτων της πτήσης ΜΗ17. Επίσης χθες η εφημερίδα Daily Telegraph του της ς έδωσε στη δημοσιότητα καινούργιο βίντεο, το οποίο δείχνει τους ρωσόφωνους αντάρτες να ψάχνουν και να λαφυραγωγούν τις αποσκευές των νεκρών επιβατών του αεροσκάφους, ενώ δίπλα τους τα συντρίμμια του αεροπλάνου καπνίζουν ακόμη. Το βίντεο, το οποίο ήρθε από το προπύργιο των ανταρτών στο Ντονέτσκ και βρέθηκε στα χέρια των δημοσιογράφων της εφημερίδας μόλις την περασμένη εβδομάδα, υποτίθεται ότι κινηματογραφήθηκε από τους ίδιους τους αντάρτες καθώς ερευνούσαν την περιοχή για τα συντρίμμια ενός ουκρανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους που πίστευαν ότι είχαν καταρρίψει.
Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση