Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Αναπάντητα ερωτήματα ακόμα στην Τιαντζίν
Αναπάντητα ερωτήματα ακόμα στην Τιαντζίν

Αναπάντητα ερωτήματα ακόμα στην Τιαντζίν

Οι διαβεβαιώσεις των κινεζικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες τα επικίνδυνα φορτία κυανιούχου νατρίου θα απομακρυνθούν άμεσα από το σημείο της καταστροφής στο λιμάνι Τιαντζίν, δεν απέτρεψαν κατοίκους και συγγενείς αγνοούμενων πυροσβεστών από το να διαδηλώσουν χθες οργισμένα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι μεγάλες εκρήξεις της Τετάρτης στις αποθήκες της Rui Hai International Logistics, στο μεγαλύτερο λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, προξένησαν τον θάνατο 114 ατόμων, ενώ 85 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Την αβεβαιότητα στις εξελίξεις, έξι ημέρες αργότερα, δείχνει η απόφαση ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να κρατήσουν τα εργοστάσιά τους χθες κλειστά. Οι αρχές έχουν εφαρμόσει ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 3 χλμ., καθώς πυροσβέστες ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση χημικών πυρκαγιών προσπαθούν να απομακρύνουν τα ανέπαφα φορτία κυανίου και να καλύψουν με αφρό όσα έχουν εκτεθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της έκρηξης.

Οι μετρήσεις συγκεντρώσεων υδροκυανίου στον αέρα που ανακοινώθηκαν ήταν στα όρια του φυσιολογικού, πλην ενός σταθμού, όπου η συγκέντρωση υπερέβη το φυσιολογικό κατά μόλις 0,008%. Αντιθέτως, σ’ έναν από τους σταθμούς μέτρησης στο σύστημα υπονόμων της πόλης, τα επίπεδα κυανίου υπερέβησαν κατά 27,4 φορές τα φυσιολογικά.

Ο αντιδήμαρχος της Τιαντζίν, Χε Σουσάν, υποσχέθηκε χθες το πρωί ότι ώς χθες το βράδυ θα είχαν απομακρυνθεί από τις κατεστραμμένες αποθήκες όλα τα φορτία κυανιούχου νατρίου. Το ερώτημα, όμως, σχετικά με το πώς βρέθηκαν τόσο μεγάλα φορτία κυανίου στο λιμάνι δεν φαίνεται να απαντάται σύντομα, καθώς τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ενδέχεται να γινόταν λαθρεμπόριο.

Τα ευρήματα των αρχών

Οι αρχές δήλωσαν ότι εντόπισαν 700 τόνους κυανίου, ενός στοιχείου που χρησιμεύει στη μεταλλουργία χρυσού και αργύρου. Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ξεπερνά 70 φορές την επιτρεπτή. Επίσης, στις εγκαταστάσεις φυλασσόταν δικυανιούχος τολουόλη, συστατικό για την κατασκευή αφρού πολυουρεθάνης, καθώς και ανθρακασβέστιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ασετυλίνης. Τόσο η τολουόλη όσο και το ανθρακασβέστιο προξενούν έκρηξη σε περίπτωση ανάμειξης με νερό.

Σ’ αυτό το σημείο εγείρονται οι εντονότερες ενστάσεις για τις προσπάθειες πυρόσβεσης, αφού οι πρώτοι πυροσβέστες που έφθασαν στο σημείο της έκρηξης, την Τετάρτη, χρησιμοποίησαν νερό. Ακολούθησε δεύτερη γιγάντια έκρηξη, η οποία εξαφάνισε αποθήκες, κοντέινερς και κόστισε τη ζωή δεκάδων πυροσβεστών, προτού ξεκινήσει η κατάσβεση με αφρό.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ημερίδα του ΣΗΠΕ στο ΤΕΕ Μαγνησίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ - https://t.co/Z48dukN4bK -

  • Προγράμματα εκπαίδευσης στο (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - https://t.co/8Cb0nbHCIm -

  • Κων. Μαραβέγιας: Έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία της Ν.Δ. απέναντι σε εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών… - https://t.co/5jHYPEZhtT -

"Αλιεύοντας" την είδηση