Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ανάληψη ευθύνης από το ISIS και νέες απειλές
Ανάληψη ευθύνης από το ISIS και νέες απειλές

Ανάληψη ευθύνης από το ISIS και νέες απειλές

«Μύρες μέρες γι τη συμμαχία των σταυροφόρων» προανήγγειλε χθες το στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενώ ο Πίτερ Μέρτενς του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων υπογράμμισε ότι η νέων επιθέσεων «παραμένει υπαρκτή και σοβαρή», καθώς στη βελγική πρωτεύουσα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλης ς ανθρωποκυνηγητό. Οι τζιχαντιστές, που πιέζονται, χάνοντας διαρκώς έδαφος στη Συρία και στο Ιράκ, ανακοίνωσαν ότι «μυστικοί στρατιώτες του χαλιφάτου» εξαπέλυσαν «επιθέσεις ζωσμένοι με εκρηκτικά και οπλοπολυβόλα», λόγω της συμμετοχής του Βελγίου στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον ένα και ενδεχομένως δύο καλάσνικοφ βρέθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς πριν από την πρώτη έκρηξη. Η τρίτη εντοπίστηκε από τις Αρχές και πυροδοτήθηκε με ελεγχόμενο τρόπο λίγο αργότερα, ενώ η φωτογραφία του τρίτου άνδρα, που καταζητείται, είναι τόσο θολή, ώστε δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τον ήδη καταζητούμενο για τις πρόσφατες επιθέσεις του Παρισιού Nατζίμ Λαχραουί.

Επιχειρείται «εκτροπή» πτήσεων

Το Βέλγιο τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τρεις ημέρες, αν και δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ γίνεται προσπάθεια όλες οι πτήσεις του Ζάβεντεμ να εκτραπούν σε γειτονικά αεροδρόμια για όσες ημέρες διαρκέσουν οι εργασίες επισκευής.

Παράλληλα, οι Αρχές διέταξαν χθες το προσωπικό των επτά πυρηνικών εργοστασίων του Βελγίου, που δεν είναι απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία των αντιδραστήρων, να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις για λόγους ασφαλείας.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες είναι καλά σχεδιασμένοι και θα εξεταστούν προσεκτικά, προκειμένου να φανεί αν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο στις επιθέσεις του Παρισιού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί στο Βέλγιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ευρισκόμενος στην Κούβα, ενημερώθηκε σε δωμάτιο ασφαλείας για τις επιθέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμμαχία «θα εξακολουθήσει να πλήττει και να διώκει το ».

Για το επόμενο διάστημα, μόνο το απαραίτητο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό με ειδική άδεια θα επιτρέπεται να επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται η έδρα του . Παράλληλα η Βρετανία ζήτησε από τους πολίτες της να αποφεύγουν τα δια στο Βέλγιο.

Φωτίστηκαν μνημεία

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Βρυξελλών ως μία ακόμη παρότρυνση προς τη διεθνή κοινότητα «να σβήσει τη φωτιά του πολέμου στη Συρία». Μνημεία ανά τον κόσμο φωτίστηκαν χθες το βράδυ με το κόκκινο, κίτρινο και μαύρο χρώμα της βελγικής ς, ενώ στην εφημερίδα «Λε Μοντ» ο Ζαν Πλαντί σκίτσαρε δύο γυναίκες, μία στα χρώματα της Γαλλίας και μία στα χρώματα του Βελγίου, που κλαίνε αγκαλιασμένες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση