Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ανακαλύφθηκε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου
Ανακαλύφθηκε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου

Ανακαλύφθηκε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια εμπορικών πλοίων της αρχαιότητας ανακαλύφθηκε πρόσφατα ανοικτά των ακτών της Πάλμα, στο νησί της Μαγιόρκα.

Μία ομάδα καταδυόμενων αρχαιολόγων, αναστηλωτών, ειδικών στη ναυπηγική και κινηματογραφιστών του Ινστιτούτου Μελετών Ναυτικής Αρχαιολογίας των Βαλεαρίδων Νήσων, IBEAM, ανακάλυψαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου της Ρωμαϊκής εποχής, γεμάτο με σφραγισμένους αμφορείς που περιείχαν λάδι αλάτι και .

Το ναυάγιο βρέθηκε μόλις 50 μέτρα από την ακτή, αφού ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο στις τοπικές αρχές ότι βρήκε κεραμικά θραύσματα στην παραλία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικρό ξύλινο σκάφος – ηλικίας τουλάχιστον 1700 ετών –  βυθίστηκε κοντά στο νησί της Μαγιόρκα κάποια στιγμή στον 3ο αιώνα π.Χ., καθώς έπλεε από τα νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου προς την Ρώμη

Το «πολύτιμο» φορτίο το πλοίου βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο, καθώς οι αμφορείς που μετέφερε για αιώνες είχαν προστατευτεί από τους τόνους άμμου που τους είχαν καλύψει.

Τα υλικά που ανακτήθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Museu Mallorca, όπου οι τεχνικοί αποκατάστασης πραγματοποιούν αφαλάτωσης και συντήρησης των ευρημάτων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση