Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αναχώρησαν οι Ιρανοί διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία – Ερντογάν: εσωτερικό θέμα οι εκτελέσεις
Αναχώρησαν οι Ιρανοί διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία – Ερντογάν: εσωτερικό θέμα οι εκτελέσεις

Αναχώρησαν οι Ιρανοί διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία – Ερντογάν: εσωτερικό θέμα οι εκτελέσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι στη Σαουδική Αραβία είναι εσωτερικό θέμα, μετά την εκτέλεση από τη χ αυτή του υψηλόβαθμου σιίτη ιερωμένου σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ το Σαββατοκύριακο που προκάλεσε σεκταριστική οργή σε ολόκληρη την περιοχή.

Σε ομιλία του σε τοπικούς αξιωματούχους, ο Ερντογάν είπε πως εκείνοι που παρέμειναν σιωπηλοί για τους θανάτους ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της ς προκαλούν τ αναστάτωση για την εκτέλεση ενός ανθρώπου στη Σαουδική Αραβία.

Οι ιρανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στη Σαουδική Αραβία εγκατέλειψαν σήμερα τη χώρα αυτή, η οποία διέκοψε τις διπλωματικές της με την Τεχεράνη έπειτα από εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Ιράν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Το προσωπικό της πρεσβείας του Ιράν στο και του προξενείου στην Τζέντα (δυτικά) αναχώρησαν για τη χώρα τους “με ιδιωτικό ιρανικό αερο”, διευκρίνισε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Στο Ιράν, η δημόσια τηλεόραση IRIB έδειξε πλάνα ενός υ στην πίστα του αεροδρομίου Mehrabad στην Τεχεράνη. Διευκρίνισε πως 54 ιρανοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους επέβαιναν σε αυτό και πως τους υποδέχθηκε ένας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Οι σαουδάραβες διπλωμάτες που υπηρετούν στο Ιράν και οι οικογένειές τους επέστρεψαν χθες στη Σαουδική Αραβία. Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών ξέσπασε μετά την εκτέλεση, το περασμένο Σάββατο, στη Σαουδική Αραβία ενός σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για “τρομοκρατία”. Ο θάνατός του προκάλεσε διαδηλώσεις και εναντίον της πρεσβείας και ενός προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν. Σχολιάζοντας τις επιθέσεις αυτές, ο ιρανός πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, Χοσέιν Σαντεγκί, τις χαρακτήρισε “απαράδεκτες”. “Οφείλουμε να πάρουμε ένα μάθημα: βέβαια, πρέπει να διατηρήσουμε το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, όμως μια τέτοια πράξη δεν έπρεπε να συμβεί”, είπε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση