Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αμφίβολη προσέγγιση για Συρία
Αμφίβολη προσέγγιση για Συρία

Αμφίβολη προσέγγιση για Συρία

Χιλιάδες μίλια μακριά από την Ουάσιγκτον, όπου οι έρευνες για τις θρυλούμενες ρωσικές συνεχίζουν να στοιχειώνουν τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ντανάνγκ του Βιετνάμ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του APEC, το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου. Καρπός της ς ήταν κοινή δήλωση των δύο προέδρων για το Συριακό.

Στην κοινή δήλωση, οι ηγέτες των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων συμφωνούν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση» και συμπίπτουν στην ανάγκη πολιτικής λύσης μέσω νέου συντάγματος και ελεύθερων εκλογών, υπό διεθνή επιτήρηση. Επιπλέον, τονίζουν τη σημασία της εκεχειρίας που επετεύχθη στη νοτιοδυτική με δική τους πρωτοβουλία και δεσμεύονται για τη μείωση και τελική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την περιοχή.

Ικανοποίηση

Και οι δύο πλευρές είχαν λόγους να είναι ικανοποιημένες. Η Μόσχα είδε την Ουάσιγκτον να αποδέχεται, σε μεγάλο βαθμό, τα τετελεσμένα της στρατιωτικής της παρέμβασης στη και να μη θέτει πλέον ζήτημα άμεσης αποχώρησης του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Ασαντ θα φύγει από την εξουσία μετά τις εκλογές και ότι η Ρωσία θα βοηθήσει ώστε να αποχωρήσουν οι «ξένες δυνάμεις», δηλαδή εκείνες του και της , από τα συριακά εδάφη, κάτι που επίμονα ζητεί και το Ισραήλ.

Το πόσο εύθραυστη είναι η διαφαινόμενη σύγκλιση δεν άργησε να αποδειχθεί. Τη Δευτέρα, η Μόσχα διευκρίνισε ότι τα περί απομάκρυνσης ξένων δυνάμεων αφορούσαν μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή της εκεχειρίας και όχι γενικά τις δυνάμεις του και της , που βρίσκονται εκεί με την άδεια της συριακής κυβέρνησης. Την ίδια μέρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις ξεκαθάριζε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μείνουν στη Συρία για πολύ ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η πολιτική διαδικασία και όχι μέχρι τη του Ισλαμικού Κράτους, όπως έλεγαν οι Αμερικανοί μέχρι χθες. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου , οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει 13 στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και οι Ρώσοι πέντε.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση