Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αλλαγή ερώτησης για το ευρω- δημοψήφισμα στη Βρετανία
Αλλαγή ερώτησης για το ευρω- δημοψήφισμα στη Βρετανία

Αλλαγή ερώτησης για το ευρω- δημοψήφισμα στη Βρετανία

Δικιωμένοι ισθάνονται οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αποδοχή της σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για αλλαγή του ερωτήματος του επερχόμενου βρετανικού δημοψηφίσματος του 2017, που θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Η ανεξάρτητη βρετανική υπηρεσία πρότεινε στην κυβέρνηση των Συντηρητικών να αναδιατυπώσει το ερώτημα που θα τεθεί προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους μετά τη διεξ έρευνας, που υπέδειξε ότι πολλοί πολίτες αντιλαμβάνονταν ύπαρξη προκατάληψης ενάντια στην αντιδημοφιλή επιλογή της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Η της Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάξει τη διατύπωση της ερώτησης προϋποθέτει την τροποποίηση του νομοσχεδίου για το ευρωδημο, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, αφού το ζήτημα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Θα αποδεχθούμε τη σύσταση της Εκλογικής Επιτροπής και θα τροποποιήσουμε κατάλληλα το », επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σε αντιπαραβολή με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το βρετανικό δημοψήφισμα για την Ε.Ε. δε θα στηριχθεί σε μία εκστρατεία του «ναι» ή μία εκστρατεία του «όχι», όπως επέτρεπε η πρώτη διατύπωση του ερωτήματος, η οποία είχε διαμορφωθεί ως εξής: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

Ορισμένοι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση των «28» είχαν τονίσει ότι είναι άδικο η εκστρατεία τους να εκπέμπει αρνητισμό λόγω του «στίγματος» του «όχι», σε σύγκριση με το πιο θετικό πρόσωπο που θα προβάλουν οι υποστηρικτές του «ναι». «Αν και οι ψηφοφόροι κατανόησαν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ορισμένοι αισθάνονται ότι η επιλογή των λέξεων δεν είναι ισορροπημένη, και γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη προκατάληψης», σχολίασε η επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Τζένι ουάτσον.

Οι εκστρατείες των δύο «στρατοπέδων» θα διαμορφωθούν με βάση την προοπτική της παραμονής ή της αποχώρησης. Μάλιστα, οι Βρετανοί υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνουν την καμπάνια τους ως την εκστρατεία του «μέσα στην Ε.Ε.». «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» θα γράφει τελικά το ψηφοδέλτιο. «Κάθε ερώτημα δημοψηφίσματος πρέπει να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται, ώστε οι ψηφοφόροι να κατανοούν τη σημαντική επιλογή που καλούνται να πραγματοποιήσουν», είπε η ουάτσον.

«Ελέγξαμε την προτεινόμενη ερώτηση με τους Βρετανούς ψηφοφόρους και ζητήσαμε τη γνώμη μελών των εκστρατειών, ακαδημαϊκών και ειδικών γλωσσολογίας», πρόσθεσε η ίδια.
Θετικά αντέδρασε στην αναδιατύπωση του ερωτήματος και ο ηγέτης του κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ο οποίος δήλωσε ότι δεν αμφέβαλλε καθόλου για τη «μεγάλη σύγχυση» που θα δημιουργούσε το «ναι» και το «όχι». «Η σύσταση της Εκλογικής Επιτροπής, που ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει την ερώτηση, είναι η πρώτη αντίδραση ενάντια στην προσπάθεια του Κάμερον να χειρσει το δημοψήφισμα», έγραψε ο αρχηγός του αντιευρωπαϊκού κόμματος στο Twitter. Η επίσημη εκστρατεία του Φάρατζ για την προώθηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέχισε και αυτή την εβδομάδα τις διπλωματικές του επισκέψεις σε χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να προωθήσει τις βρετανικές προτάσεις για την επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της χώρας στην Ενωση. Την Παρασκευή ο Κάμερον μετέβη στη Λισσαβώνα και στη .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση