Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ακροδεξιά και μεταναστευτική πολιτική
Ακροδεξιά και μεταναστευτική πολιτική

Ακροδεξιά και μεταναστευτική πολιτική

Άλλο ένα ξενοφοβικό κόμμα, το Λαϊκό στη Δανία αυτήν τη φορά, εξασφάλισε σημαντικό ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές, επιβεβαιώνοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., η οικονομική και η χαμένη αξιοπιστία των Βρυξελλών γιγαντώνουν την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Όλα αυτά σε μία χρονική συγκυρία που το διακύβευμα είναι μια δίκαιη προσπάθεια κατανομής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στα κράτη μέλη, προκειμένου να μην επωμιστούν το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών μόνον οι χώρες εισόδου, Ελλάδα, , καθώς και η Ουγγαρία.

Το ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι, σε αντίθεση με την παγιωμένη , η άγνοια προς τον διαφορετικό και τον άλλο είναι αυτό που βοηθά την άνοδο τέτοιων λαϊκίστικων και ρατσιστικών σχηματισμών και όχι η παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, που συμπεραίνει ότι τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Δανία, είναι δυσαν μεγάλη η εκλογική των ξενοφοβικών κομμάτων σε σχέση με την παρουσία των μεταναστών στις δύο χώρες. Στον αντίποδα, σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων, τα κόμματα που στρέφονται  εναντίον  τους  έχουν μάλλον  περιορισμένη  εκλογική  εκπροσώπηση.

Ακόμη όμως και στις χώρες που δεν είναι τόσο ισχυρά τα ακροδεξιά κόμματα, το αληθινό πρόβλημα είναι πως καθορίζουν την πολιτική ατζέντα. Τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα, ενίοτε και τα κεντροαριστερά, αναγκάζονται έτσι συχνά να καταφεύγουν στην ξενοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό για να μην χάσουν ψήφους προς τα δεξιά τους. Σκληρή στάση στο ζήτημα του ασύλου και ανυποχώρητοι έναντι της Ελλάδας είναι συμπτώματα αυτής της τάσης σε χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Στις χώρες αυτές, κύρια εκλογική πελατεία τέτοιων κομμάτων είναι οι άνθρωποι που νιώθουν εκτός συστήματος, περιθωριοποιημένοι και ξεχασμένοι. Δεν είναι τυχαίο το προφίλ των υποστηρικτών του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida στη Γερμανία: σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Μετανάστευσης, Βέρνερ Σιφάουερ, πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ επαφή με ξέ και πρώην Ανατολικογερμανούς, οι οποίοι δεν ενσωματώθηκαν στην ενοποιημένη Γερμανία και αισθάνονται ότι δεν έχουν φωνή. Μόλις αυτήν την εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση έκθεση από την οποία προκύπτει ότι τα ρατσιστικά εγκλήματα αυξήθηκαν κατά 24% το 2014, ενώ οι αρχές ανησυχούν για την ταχύτερη των επεισοδίων που σχετίζονται με τους ξενώνες αιτούντων άσυλο. Τελευταίο κρούσμα ρατσιστικής επίθεσης ήταν η πυρπόληση ξενώνα στο Μάισεν, έξω από τη Δρέσδη, την περασμένη Κυριακή. Στο γειτονικό Φράιταλ, δεκάδες ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να μη δημιουργηθεί εκεί προσφύγων.

Πηγή: kathimerini.gr 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση