Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ακιντζί: Το ’74 ήταν πόλεμος με θύματα τους Ελληνοκύπριους
Ακιντζί: Το ’74 ήταν πόλεμος με θύματα τους Ελληνοκύπριους

Ακιντζί: Το ’74 ήταν πόλεμος με θύματα τους Ελληνοκύπριους

Θα είναι προς το συμφέρον όλων και ειδικότερα των μελλοντικών γενεών να καταλήξουμε σε λύση με βάση το κοινό μας όραμα και συμφέρον, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε που μεταδόθηκε από τον παράνομο Μπαϊράκ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο

Στο μήνυμά του ο κ. Ακιντζί κάνει στα γεγονότα που ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρο το νησί καθώς αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αναφέρεται και στο πραξικόπημα για να πει ότι περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ότι ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί “μόνο με μια στρατιωτική επιχείρηση”.

“Και αυτό ήταν ό,τι συνέβη στις 20 Ιουλίου 1974.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως ειρηνική επιχείρηση (Peace Operation), ήταν πράγματι ένας πόλεμος.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σημείωσε ότι παρά τα όσα πέρασαν οι Τ/κ το 1950 και το 1960, τα κύρια της τραγωδίας του 1974 που προκλήθηκε από την ελληνική χούντα ήταν οι Ελληνοκύπριοι.

Μίλησε για τον `συμβολισμό της 20ης του Ιούλη΄ για τους Τ/κ λέγοντας ότι η αυτή συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής για τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι έπρεπε να ξεπεράσουν  πρώτα το πρόβλημα της ς ως κοινότητα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τ/κ κοινότητα αξίζει μια καλύτερη ζωή και ότι την ίδια ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για επίτευξη μιας ς, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής δομής της τ/κ κοινότητας.

“Προκειμένου να επιβιώσουμε σε μια ομοσπονδιακή δομή και στην υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από σήμερα κιόλας”, δήλωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση