Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου
Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου

Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου

Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χθες στην Αγκυρα ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αχμέτ ταβούτογλου με ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στη διάρκεια του πρώτου γύρου, μόνο το Ρεπουμπλικανικό (CHP) έδειξε κάποια διάθεση συνεργασίας με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης () των και ταβούτογλου, θέτοντας όμως σκληρούς όρους προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής και η πρόωρων εκλογών, τον Σεπτέμβριο.

Εχοντας ήδη συναντηθεί, το διήμερο που προηγήθηκε, με τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και με τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Νταβούτογλου είχε χθες με τους συμπροέδρους του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φεγκίν Γιουκσεκντάγκ. Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτές έγιναν σε «φιλική» , διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ένας κυβερνητικός συνασπισμός με συμμετοχή του HDP». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του HDP Σίρι Σουρέγια Οντέρ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας AKP – CHP εφόσον αυτή συμβαδίζει με τις θεμελιώδεις αρχές του HDP και προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Ο κ. Οντέρ επανέλαβε επίσης την πάγια αξίωση του κόμματός του για αποφυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών, από τη νήσο Ιμραλί όπου συνεχίζει να κρατείται, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Πολιτικοί αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούσαν ως πιο «φυσιολογικό» σενάριο μια κυβερνητική συνεργασία του συντηρητικού ισλαμικού κόμματος με το, επίσης συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ. Ωστόσο, ο ηγέτης του τελευταίου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Νταβούτογλου, διαμηνύοντας ότι προτιμά να μείνει στην .

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση