Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου
Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου

Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου

Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χθες στην Αγκυρα ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για τον σχηματισμό ς συνεργασίας. Στη διάρκεια του πρώτου γύρου, μόνο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έδειξε κάποια διάθεση συνεργασίας με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης () των Ερντογάν και Νταβούτογλου, θέτοντας όμως σκληρούς όρους προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της ς και η πρόωρων εκλογών, τον Σεπτέμβριο.

Εχοντας ήδη συναντηθεί, το διήμερο που προηγήθηκε, με τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και με τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Νταβούτογλου είχε χθες διαβουλεύσεις με τους συμπροέδρους του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φεγκίν Γιουκσεκντάγκ. Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο υπηρεσιακός πρωθ δήλωσε ότι αυτές έγιναν σε «φιλική» ατμόσφαιρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ένας κυβερνητικός συνασπισμός με συμμετοχή του HDP». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του HDP Σίρι Σουρέγια Οντέρ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει μια συνεργασίας AKP – CHP εφόσον αυτή συμβαδίζει με τις θεμελιώδεις αρχές του HDP και προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του κουρδικού προτος. Ο κ. Οντέρ επανέλαβε επίσης την πάγια αξίωση του κόμματός του για αποφυλάκιση του Αμπντουλάχ , ιστορικού ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών, από τη νήσο Ιμραλί όπου συνεχίζει να κρατείται, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Πολιτικοί αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούσαν ως πιο «φυσιολογικό» σενάριο μια κυβερνητική συνεργασία του συντηρητικού ισλαμικού κόμματος με το, επίσης συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ. Ωστόσο, ο ηγέτης του τελευταίου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Νταβούτογλου, διαμηνύοντας ότι προτιμά να μείνει στην .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση