Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αιθιοπία: Νεκροί και οι 157 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης
Αιθιοπία: Νεκροί και οι 157 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης

Αιθιοπία: Νεκροί και οι 157 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης

Ο πιλότος ανέφερε πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση

Αεροσκάφος τύπου Boeing 737 της Ethiopian Airlines με 157 επιβαίνοντες συνετρίβη το πρωί της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν από περισσότερες από 30 χώρες, ενώ τέσσερα θύματα είχαν διαβατήρια του ΟΗΕ.

Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει μεταδώσει νωρίτερα η κρατική τηλε της Αιθιοπίας.

Το , με 149 επιβάτες από 33 χώρες και οκτώ μέλη του πληρώματος, απογειώθηκε από την Αντίς Αμπέμπα και είχε προορισμό το Ναϊρόμπι της Κένυας. Συνετρίβη κοντά στην πόλη Μπισόφτου, 62 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας. Mεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται από την Αιθιοπία, την Κένυα, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και τον Καναδά

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταγραφής πτήσεων «flightradar24» το αεροσκάφος είχε ασταθή ρυθμό ανόδου, μετά την απογείωσή του.

Μάλιστα, κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συντριβής, ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι ο πιλότος ενημέρωσε για πρόβλημα, ζητώντας άδεια να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα.

H Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Αιθιοπία, για την διερεύνηση του σημερινού τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος ενώ και η κατασκευάστρια εταιρία Boeing έχει επίσης, εκφράσει την ετοιμότητά της για την παραχώρηση τεχνικής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ήταν από τα καινούργια του στόλου της Ethiopian Airlines, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες αερομεταφορών της Αφρικής, καθώς είχε αγοραστεί μόλις πριν τέσσερις μήνες.

Oπως είπε ο CEO της εταιρείας, δεν είχε παρουσιάσει κανένα τεχνικό πρόβλημα, ενώ ο πιλότος, όπως τόνισε, είχε εξαιρετικό ιστορικό πτήσεων.

Mε ανάρτησή του στο Twitter, το γραφείο του Αιθίοπα πρωθυπουγού, Αμπί Αχμέντ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Έλληνας σώθηκε τελευταία στιγμή από την τραγωδία της Ethiopian Airlines

Ένα Boeing 737 της Ethiopian Airlines συνετρίβη το πρωί της Κυριακής λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα, παρασύροντας στον θάνατο και τους 157 επιβαίνοντες – 149 επιβάτες από 33 χώρες και οκτώ μέλη του πληρώματος.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και είχε προορισμό το Ναϊρόμπι της Κένυας. Ένας Έλληνας στάθηκε τυχερός και δεν επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος, την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος είχε πάει στο αεροδρόμιο αλλά δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο μοιραίο αεροσκάφος καθώς έφτασε καθυστερημένος και είχε κλείσει η επιβίβαση.

«Όταν έφτασα είχε κλείσει η επιβίβαση και έβλεπα τους τελευταίους επιβάτες στη φυσούνα να μπαίνουν μέσα – φώναζα να με βάλουν κι εμένα αλλά δεν το επέτρεψαν. Στην πραγματικότητα, την πτήση την έχασα διότι δεν είχα δώσει βαλίτσα (αλλιώς θα με περίμεναν για 10-15 λεπτά η και παραπάνω, διότι το να βρεθεί μια βαλίτσα φορτωμένη θέλει τουλάχιστον 40 λεπτά). Επίσης, όπως έμαθα αργότερα, την έχασα γιατί βγήκα πρώτος και πολύ γρήγορα από το αεροπλάνο και ο connection Ambassador που ήρθε να με παραλάβει δεν με βρήκε» έγραψε ο ίδιος στο Facebook.

«Δεν επιβιβάστηκα και σώθηκα. Έχασα όμως γνωστούς που συνεργαζόμασταν στον ΟΗΕ» δήλωσε o Α. Μαυρόπουλος στον Alpha.

Οι άνθρωποι του αεροδρομίου τον προώθησαν στην επόμενη πτήση που θα έφευγε στις 11:20 αλλά στις 10:50 του ανακοίνωσαν  ότι δεν θα του επιτρέψουν να επιβιβαστεί ούτε σε αυτό το αεροπλάνο, ως «ύποπτος».

«Καθώς επιβιβαζόμουν στην επόμενη πτήση, δυο σεκιουριτάδες με ενημέρωσαν ότι για λόγους ασφαλείας που θα μου εξηγήσει κάποιος ανώτερος αξιωματικός, δεν θα επιτρέψουν την επιβίβαση μου. Στις έντονες διαμαρτυρίες μου δεν άφησαν κανένα περιθώριο συζήτησης και με οδήγησαν στον ανώτερο τους, στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου.

Αυτός μου είπε ευγενικά να μη διαμαρτύρομαι και να πω ευχαριστώ στο Θεό, διότι είμαι ο μοναδικός επιβάτης που δεν μπήκε στην πτήση ΕΤ 302 η οποία αγνοείται. Και ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούν να με αφήσουν να φύγω, μέχρι να εξακριβωθεί ποιος είμαι, γιατί δεν μπήκα στην πτήση και τα σχετικά» ανέφερε στην ανάρτησή του.

Ερωτηματικά για το Boeing 737 MAX μετά τις δύο αεροπορικές τραγωδίες σε διάστημα δύο μηνών

Για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών, ένα Boeing 737 MAX 8 συνετρίβη σήμερα στην Αιθιοπία λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, εγείροντας ερωτήματα για το ντεμπούτο αυτού του σημαντικού για την αμερικανική εταιρεία αεροσκάφους.

Είχε προηγηθεί στο τέλος του Οκτωβρίου η συντριβή του αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων της ινδονησιακής εταιρείας χαμηλού κόστους Lion Air που κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιάβας σκοτώνοντας 189 ανθρώπους.

Σύμπτωση ή bis repetita;

Πρόκειται για τον ίδιο τύπο αεροσκάφους. Όπως και στην περίπτωση της Lion Air, το δυστύχημα συνέβη αμέσως μετά την απογείωση και οι πιλότοι εξέπεμψαν μηνύματα για να πουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στην συνέχεια το αεροσκάφος κατέπεσε.

«Είναι δύσκολο να ειπωθεί ότι αυτό δεν μοιάζει με το πρώτο δυστύχημα», παραδέχεται πηγή της αεροναυτικής κοινότητας που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ακριβή σχόλια», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, ειδικός αεροναυτικής του Teal Group, ο οποίος ερωτήθηκε για τις συνθήκες του δυστυχήματος και τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο τραγωδίες.

Μόνο τα στοιχεία της πτήσης και οι συνομιλίες στο κόκπιτ που περιέχονται στα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος: τεχνικά προβλήματα, σφάλμα του πιλότου ή συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Προς το , «ο πιλότος δήλωσε ότι είχε προβλήματα και ότι ήθελε να επιστρέψει» και «έλαβε την άδεια» να κάνει μεταβολή και να κατευθυνθεί και πάλι προς την Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ethiopian Airlines, Τεγουόλντε ΓκεμπρεΜαριάμ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αντίας Αμπέμπα. Είναι επίσης γνωστό ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν καλές σήμερα το πρωί στην Αντίς Αμπέμπα.

«Πρόκειται για ομοιότητες και η σύγκριση σταματά εκεί στο μέτρο που δεν έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες προς το », επέμεινε από την πλευρά του ο Μισέλ Μερλουζό, διευθυντής της Aerospace & Defence Market Analysis.

Σοβαρό πλήγμα για την Boeing 

Το νέο δυστύχημα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την Boeing και για την οικογένεια των μεσαίων αποστάσεων αεροσκαφών MAX, που είναι η τελευταία, με νέο κινητήρα, εκδοχή του 737, του best-seller όλων των εποχών με παρ άνω των 10.000 αεροσκαφών.

Μετά το δυστύχημα της Lion Air, το 737 MAX δημιούργησε πολλά ερωτήματα στην αεροναυτική κοινότητα, την στιγμή που είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα 737 MAX είχε συναντήσει προβλήματα στην κατασκευή του αεροσκάφους.

Η εταιρεία Boeing είχε μάλιστα αποφασίσει την διακοπή τον Μάιο 2017 των δοκιμαστικών πτήσεων του προγράμματος 737 Max, εξαιτίας ενός προβλήματος στην κατασκευή του κινητήρα από την CFM, που συμμετέχει σε joint venture με την αμερικανική General Electric και την γαλλική Safran.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, 350 αεροσκάφη παραδόθηκαν στις εταιρείες, επί των 5.011 παραγγελιών που είχε δεχθεί η Boeing, που αντιστοιχούν σε επταετές πρόγραμμα κατασκευής με τους σημερινούς ρυθμούς παρς.

«Το MAX είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα για την Boeing για την επόμενη δεκαετία. Αντιπροσωπεύει το 64% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας μέχρι το 2032 και έχει σημαντικά λειτουργικά περιθώρια», εξηγεί ο Μισέλ Μερλουζό. «Είναι ένα σημαντικό εργαλείο στις παγκόσμιες μεταφορές και στο διεθνές εμπόριο».

Για την Boeing, συνεχίζει, οι προσεχείς 24 ώρες θα είναι κρίσιμες από την άποψη της διαχείρισης της κρίσης, διότι η εταιρεία θα πρέπει να καθησυχάσει τόσο τους επιβάτες όσο και τους επενδυτές για την αξιοπιστία του αεροσκάφους.

Σήμερα, η εταιρεία εξέφρασε την βαθιά της λύπη για την αεροπορική τραγωδία και διευκρίνισε ότι ομάδα τεχνικών έχει τεθεί στην διάθεση της έρευνας.

Σύμφωνα με τον ειδικό της αεροναυτικής, η Boeing θα υποστεί αναμφίβολα τις αρνητικές συνέπειες του δυστυχήματος στο χρηματιστήριο, αλλά τελικά οι ζημίες θα περιορισθούν για τον όμιλο που μοιράζεται την αγορά με την ευρωπαϊκή . Και, η σημασία του αεροσκάφους αυτού για την Boeing είναι τόσο μεγάλη, που εάν είναι αναγκαίο να γίνουν τεχνικές διορθώσεις, θα τις κάνει.

Επειτα από το δυστύχημα του πρώτου 737 MAX της εταιρείας Lion Air , η αεροναυτική κοινότητα έθεσε ερωτήματα για την έλλειψη πληροφοριών προς τις εταιρείες και τους πιλότους για το νέο σύστημα ελέγχου απώλειας άντωσης που διαθέτει το μοντέλο αυτό.

Η ομοσπονδία των αμερικανών πιλότων είχε φέρει τότε στο φως πρόβλημα εσφαλμένων πληροφοριών των οργάνων ελέγχου (AOA, Αισθητήρας Γωνίας Προσβολής), που είναι πιθανόν να αποτελούν «το αιτιακό σύστημα του δυστυχήματος της Lion Air».

Μία δυσλειτουργία στους AOA μπορεί να οδηγήσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της πτήσης, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε απώλεια άντωσης, να θέσει το αεροσκάφος σε πορεία καθόδου, ενώ αντίθετα πρέπει να το ανορθώσει.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση