Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αίγυπτος – Γαλλία αντάλλαξαν συλλυπητήρια για την εξαφάνιση του αεροσκάφους
Αίγυπτος – Γαλλία αντάλλαξαν συλλυπητήρια για την εξαφάνιση του αεροσκάφους

Αίγυπτος – Γαλλία αντάλλαξαν συλλυπητήρια για την εξαφάνιση του αεροσκάφους

 

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την «», όπως τη χαρακτήρισε, ενός αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι .

Εν τω μεταξύ, κανένα «σήμα κινδύνου» δεν ελήφθη από το της Egyptair που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στον λογαριασμό του στο Facebook, διαψεύδοντας ισχυρισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να εκπέμψουν σήμα κινδύνου σημαίνει ότι κάτι αιφνιδιαστικό συνέβη στο .

Το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, κ. Μάκης Πέτρου.

«Κατ'αρχήν το αεροσκάφος όταν έγινε η απώλεια του στόχου από το ραντάρ βρισκόταν στο FIR του Καϊρου αρκετά κοντά στα σύνορα με την . Το αεροσκάφος δεν είχε επαφή με το κέντρο ελέγχου της περιοχής του Καϊρου κι εκεί έχασε επαφή και με εμάς. Στη συχνότητα του FIR δεν εξέπεμψε αποτύπωση». Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Πέτρου ότι «δεν υπήρξε εκπομπή σήματος κινδύνου ούτε φωνητική αλλά ούτε και κωδικοποιημένη». Προσθέτει παράλληλα πως όλα τα που κατεγράφησαν από το ραντάρ βρίσκονται στο «μικροσκόπιο».

«Το αεροπλάνο έχει για ταυτότητα έναν τετραψήφιο κώδικα τον οποίο τον παίρνει από τους ελεγκτές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κώδικες που είναι δεσμευμένοι παγκοσμίως και σημαίνουν απώλεια επικοινωνίας, κτλ. Σε περίπτωση που κάποιος χειριστής αντιμετωπίζει πρόβλημα εκπέμπει αυτό τον κώδικα, τέτοιος κώδικας όμως δεν υπήρξε ποτέ, συνέχισε να εκπέμπει μέχρι που χάθηκε», επισημαίνει ο κ. Πέτρου.

Οσο για τα σενάρια πίσω από την εξαφάνιση του αεροπλάνου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Πολύ πιθανό να είναι βλάβη, μπορεί να υπάρχει αποκόλληση ενός κομματιού της ατράκτου, ή αποσυμπίεση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όμως και την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Θυμηθείτε την περίπτωση του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά ξαφνικά χάθηκε το αεροσκάφος, αποδείχτηκε στην πορεία ότι ήταν βόμβα, ούτε αυτός είχε εκπέμψει κινδύνου».

Νωρίτερα, είχαν γίνει διάφορες αντιφατικές ανακοινώσεις για την εκπομπή ή μη σήματος κινδύνου από το πλήρωμα της πτήσης MS804 ή αυτόματου σήματος SOS από τα συστήματα του αεροσκάφους.

Αρχικά το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Egyptair είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε κανένα σήμα κινδύνου. Αργότερα, ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε το αντίθετο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας διευκρίνιζε ότι «σήμα κινδύνου» ελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό «λιγότερο από 10 λεπτά» πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ.

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έλα κανένα σήμα κινδύνου προερχόμενο από την πτήση αυτή», διαβεβαίωνε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.

Τα σενάρια για την τύχη του αεροσκάφους

Το αεροσκάφος Α320 που έχει εξαφανιστεί από το ραντάρ, με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, εκ των οποιων οι τρεις προσωπικό ασφαλείας, έχει πιθανόν συντριβεί στη θάλασσα, ανέφεραν νωρίτερα αξιωματούχοι της αεροπορικής εταιρίας EgyptAir, αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο φέρεται να έχει αναφέρει πως παρατήρησε μεγάλη έ στον ουρανό στην ευρύτερη περιοχή της Καρπάθου.

Πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, φέρεται να δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP):

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση