Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στην Λωρίδα της Γάζας
Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στην Λωρίδα της Γάζας

Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στην Λωρίδα της Γάζας

Η αυξάνεται στην Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, ανακοίνωσε η αρμόδια για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες υπηρεσία του ΟΗΕ (UNRWA), αποδίδοντας την αύξηση αυτή στον ισραηλινό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί εδώ και εννέα χρόνια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το 1960, επί 1.000 γεννήσεων, 127 βρέφη πέθαιναν πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Το 2008, ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί στα 20,2 βρέφη ανά 1.000 γεννήσεις. Όμως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέτρησης, το 2013, παρατηρήθηκε τάση αύξησης, στα 22,4. Παράλληλα, τα βρέφη που δεν φθάνουν τις τέσσερις εβδομάδες ζωής στον παλαιστινιακό θύλακα πέρασε από 12 ανά 1.000 γεννήσεις το 2008, στα 20,3 το 2013, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της υγείας ενός πληθυσμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του διευθυντή προγράμματος Υγείας της UNRWA Ακιχίρο Σέιτα.

“Η πρόοδος που καταγράφεται στο επίπεδο της βρεφικής θνησιμότητας κανονικά δεν ανατρέπεται , αυτή η αύξηση δεν έχει προηγούμενο”, εξηγεί προσθέτοντας ότι οι μόνες περιπτώσεις που τού έρχονται στο μυαλό είναι σε ορισμένες αφρικανικές χώρες εξαιτίας της επιδημίας του AIDS.

“Είναι δύσκολο να προσδιορισθούν οι ακριβείς λόγοι της θνησιμότητας των βρεφών, αλλά φοβάμαι ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερων διαστάσεων φαινόμενο”, είπε.

Η UNRWA ανησυχεί πολύ για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ισραηλινού αποκλεισμού στις υγείας, την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα.

Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας, όπου περί το 45% είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμμετοχή της Νίκης Βόλου στην 1η ημερίδα επιδόσεων στο κλειστό κολυμβητήριο Λάρισας - https://t.co/4meSvzpwnJ… -

  • Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας #υψηλόκόστοςενέργειας - https://t.co/n1KoTZ27Rj -

  • Κορωνοϊός – Μελέτη: Τι ισχύει για αυτοάνοσες αντιδράσεις και αυτοαντισώματα σε ασθενείς Covid… - https://t.co/Wjm4U1Dbso -

"Αλιεύοντας" την είδηση