Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αυτοδυναμία Κάμερον – «Προχωρά το δημοψήφισμα για Ε.Ε.»
Αυτοδυναμία Κάμερον – «Προχωρά το δημοψήφισμα για Ε.Ε.»

Αυτοδυναμία Κάμερον – «Προχωρά το δημοψήφισμα για Ε.Ε.»

Ο τεϊβιντ Κάμερον επιστρέφει στην τάουνινγκ Στριτ, μετά τη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της Πέμπτης, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και του . Παράλληλα, τρείς απο τους ηγέτες των ηττηθέντων κομμάτων – Μίλιμπαντ, Φαρατζ και Κλεγκ – υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, μιας και ξεπερνούν τις 326 έδρες που απαιτούνται για να μην αναζητήσουν κυβέρνηση συνς.

Οι Εργατικοί, αντιθέτως, σαρώθηκαν απο το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα στη Σκωτία και ο Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε την παραίτησή του απο την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Προηγήθηκε η παραίτηση του Νίκολας Κλεγκ, ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και βασικού συμμάχου του Κάμερον, καθώς το κόμμα του κατατροπώθηκε και έχασε 49 έδρες (κέρδισε μόλις 8 απο τις 57 του 2010).

Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την έδρα του στο Κεντ, προσθέτοντας ότι μπορεί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τη Σκωτία, με κατανεμημένες σχεδόν και τις 59 έδρες της στο κοινοβούλιο, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει 56, από τις μόλις 6 που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια, εξαφανίζοντας το Εργατικό Κόμμα σε ένα από τα ιστορικά προπύργιά του.

«Βλέπουμε ένα εκλογικό τσουνάμι γις κας», δήλωσε ο Αλεξ Σάλμοντ, ο πρώην ηγέτης του κόμματος που εξελέγη τώρα για να το εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο στο . «Θα είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς το SNP και πολύ δύσκολο να το σταματήσει»

Σ' ένα πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα, ο Ντάγκλας Αλεξάντερ, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος και εκπρόσωπός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχασε την έδρα του από μια 20χρονη σκωτσέζα εθνικίστρια , η οποία είναι το νεώτερο μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων από το 1667.

Η άνοδος του UKIP στην τρίτη θέση στη συνολική καταμέτρηση των ψήφων, η οποία αντανακλά την άνοδο παρόμοιων λαϊκιστικών σχηματισμών αλλού στην Ευρώπη, δεν απέφερε μια ισχυρή παρουσία στο κοινοβούλιο λόγω του βρετανικού εκλογικού συστήματος, στο οποίο οι υποψήφιοι πρέπει να έρθουν πρώτοι στις περιφέρειες για να κερδίσουν έδρες. Σε πολλές περιφέρειες σε όλη τη χώρα το UKIP κέρδισε τη δεύτερη θέση.

Τα τελικά αποτελέσματα, σε σύνολο 650 εδρών, έχουν ως εξής:

Συντηρητικό Κόμμα: 331 έδρες

Εργατικό Κόμμα: 232 έδρες

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 56 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 8 έδρες

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα: 8 έδρες

Κόμμα της Ουαλίας: 3 έδρες

Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου – UKIP: 1 έδρα

Πράσινοι: 1 έδρα

Λοιπά κόμματα: 18 έδρες

«Δημοψήφισμα για Ε.Ε. – Περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία»

Λίγη ώρες μετά την εξασφάλιση αυτοδυναμίας και μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία έλαβε από την Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι το προγραμματισμένο για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διεξαχθεί κανονικά.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα θέσει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή το σχέδιο για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε, από την πλευρά του, με αφορμή την ήττα και την παραίτησή του, ότι αναλαμβάνει «πλήρως την ευθύνη», ζητώντας συγγνώμη για την αποτυχία του.

Πώς αντιδρούν οι Βρυξέλλες

Παρέμβαση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας πραγματοποίησαν πάντως τόσο η Κομισιόν, όσο και ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο τελευταίος τόνισε πως περιμένει από τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην και πως είναι έτοιμος να τον βοηθήσει να το κάνει.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει καλύτερη ζωή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για οποιαδήποτε χώρα. Μία καλύτερη ΕΕ είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και κάθε κράτους-μέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Η αντίδραση των αγορών

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα., η στερλίνα κέρδισε πάνω από 2 σεντς έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία της αυξήθηκε στο 1,55 δολάριο για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ φαίνεται πως θα σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μια ημέρα έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2009.

Ο δείκτης FTSE 100 του χρηματιστηρίου αυξήθηκε κατά 1,45% στις 6.985 μονάδες πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ του περασμένου μήνα. Οι τιμές των βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση