Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αυστρία: Νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Χόφερ
Αυστρία: Νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Χόφερ

Αυστρία: Νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού Χόφερ

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας, ORF, και με βάση τα πρώτα επίσημα , ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο προερχόμενος από τους Πράσι υποψήφιος, μοιάζει να επικρατεί με ποσοστό 53,6% έναντι ποσοστού 46,4% για τον όρμπερτ Χόφερ, που έχει διατυπώσει έντονα ξενοφοβικό λόγο.

Ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρία χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως μία ψήφο υπέρ της ς.

«Από την αρχή πάντοτε αγωνιζόμουν και υποστήριζα έναν Αυστριακό που τασσόταν υπέρ της ς», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας ότι «οι παλιές αξίες όπως η ελευθερία, η και η αλληλεγγύη», συνεισέφεραν ιδιαίτερα.

Τον νικητή συνεχάρει και ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, σημειώνοντας τη βεβαιότητά του ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν θα αποτελέσει έναν πρόεδρο «που θα εκπροσωπήσει την Αυστρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με άψογο τρόπο».

Αναγνώρισε την ήττα του ο Χόφερ

Ο ακροδεξιός υποψήφιος αναγνώρισε την ήττα του με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook με την οποία ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και συνεχάρει τον αντίπαλό του για τη νίκη του.

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες! Σας ευχαριστώ. Με έχετε υποστηρίξει πολύ και είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αυτό δεν ευοδώθηκε. Θα ήθελα να δώσουν προσοχή στην Αυστρία μας», τόνισε ο Χόφερ.

«Συγχαίρω τον Βαν ντερ Μπέλεν για την του και παρακαλώ όλους τους Αυστριακούς να σταθούν μαζί και να εργαστούν από κοινού. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, δεν έχει σημασία το πώς αποφασίσαμε στην κάλπη. Ζήτω η πατρίδα μας η Αυστρία», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας, Χάινζ- Κρίστιαν Στράχε, δήλωσε στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ότι δεν θα θέσει εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης του αποτελέσματος. «Αυτή τη φορά ξεκάθαρα δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες… Σήμερα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα ψηφοδέλτια δόθηκαν σωστά στους πολίτες», είπε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων πολιτικών για το αποτέλεσμα

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επίσης χαιρέτισε την απόφαση των Αυστριακών στις προεδρικές εκλογές. «Σπουδαία νίκη για τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στην Αυστρία. Ο λαϊκισμός δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης», τόνισε ο Βαλς, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές τις Γαλλίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση