Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας
Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας

Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας θα περάσουν στο ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της ς (FPÖ), μετά τη για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό (ÖVP) του Σεπάστιαν Κουρτς, η οποία ανακοινώθηκε χτες το βράδυ.

Η όχι μόνο ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό Κουρτς, αλλά και σηματοδοτεί την της ακροδεξιάς στην , μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια (τα δύο κόμματα είχαν κυβερνήσει από κοινού τη χώρα την περίοδο 2000-2005). Eπίσης, καθιστά την τη μοναδική δυτική και ευρωπαϊκή χώρα που η ακροδεξιά συμμετέχει στην της ς. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του FPÖ, Χάιντζ-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος προεκλογικά κατηγορούσε τον Κουρτς, ότι κλέβει τις ιδέες του κόμματος του, προτού χαμηλώσει τους τόνους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί τη Δευτέρα υπό τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αφού πρώτα επικυρωθούν επίσημα όλοι οι όροι της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, η νέα κυβέρνηση του έδωσε εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, η ίδια η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος στην , την οποία ωστόσο επιθυμεί να μεταρρυθμίσει, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση