Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας
Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας

Αυστρία: H ακροδεξιά επιστρέφει στην εξουσία – αναλαμβάνει τα υπ. Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας

Τ υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας θα περάσουν στο ακροδεξιό των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ), μετά τη συμφωνία για σχηματισμό ς συνασπισμού με το συντηρητικό (ÖVP) του Σεπάστιαν Κουρτς, η οποία ανακοινώθηκε χτες το βράδυ.

Η συμφωνία όχι μόνο ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό Κουρτς, αλλά και σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην , μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια (τα δύο κόμματα είχαν κυβερνήσει από κοινού τη χώρα την περίοδο 2000-2005). Eπίσης, καθιστά την Αυστρία τη μοναδική δυτική και ευρωπαϊκή χώρα που η ακροδεξιά συμμετέχει στην της ς. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του FPÖ, Χάιντζ-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος προεκλογικά κατηγορούσε τον Κουρτς, ότι κλέβει τις ιδέες του κόμματος του, προτού χαμηλώσει τους τόνους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου.

Η νέα θα ορκιστεί τη Δευτέρα υπό τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αφού πρώτα επικυρωθούν επίσημα όλοι οι όροι της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, η νέα κυβέρνηση του έδωσε εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα . Μάλιστα, η ίδια η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος στην , την οποία ωστόσο επιθυμεί να μεταρρυθμίσει, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση