Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » 7 εκατομμύρια Σύροι στο ευρωπαϊκό κατώφλι
7 εκατομμύρια Σύροι στο ευρωπαϊκό κατώφλι

7 εκατομμύρια Σύροι στο ευρωπαϊκό κατώφλι

Τον κίνδυνο περιτέρω κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης επεσήμανε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου και Ελλάδας στη Λευκωσία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τόνισε ότι στη Συρία υπάρχουν 7 εκατομμύρια «εσωτερικοί» μετανάστες, οι οποίοι εάν δεν εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση στη χώρα τους, θα μετατραπούν σε πρόσφυγες, διαφεύγοντας στην Ευρώπη. Προσέθεσε ότι από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία 12 – 13 εκατομμύρια Σύροι πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, καθώς και ότι η Ε.Ε. έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνδέοντας προσφυγική κρίση και Κυπριακό, εκτίμησε ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών – μουσουλμάνων. «Οι ενδείξεις δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, η Ελληνίδα ευρω Ελίζα Βόζεμπεργκ επεσήμανε ότι η Τουρκία εξασφάλισε 3 δισ. ως αντάλλαγμα για την πιο ενεργό συμμετοχή της στη διαχείριση της κρίσης αντί 500 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός και σημείωσε ότι μέχρι πριν από 1,5 χρόνο οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θεωρούσαν το μεταναστευτικό πρόβλημα των χωρών του ότου.

Αντίστοιχα, ο Κύπριος ευρω Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε την αναγκαιότητα η Ευρώπη να μη μετατραπεί σε «πολεμικό προμαχώνα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας μετά και την πρόσφατη πολύνεκρη στην Αγκυρα. Για τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στη διαχείριση της κρίσης δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, λέγοντας αφενός ότι είναι κατακερματισμένο σε οκτώ πολιτικές ομάδες και αφετέρου ότι δεν έχει ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε.

Αιχμηρός ήταν στην παρέμβασή του ο Ελληνας πρέσβης στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος. Αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που προβλέπει αυστηρότερη εφαρμογή τού, εδώ και μερικά χρόνια συμφωνημένου, πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα στη διάρκεια του 2015 έχει υποβάλει στην Τουρκία αιτήματα για «» 6.974 ατόμων, εκ των οποίων η Τουρκία έχει ικανοποιήσει μόλις δύο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να χαλαρώσει τους δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει στην Ελλάδα εξαιτίας του βάρους που καλείται να σηκώσει η χώρα για τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κατά χιλιάδες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση