Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » 60 εκατ. εκτοπισμένοι και πρόσφυγες το 2014
60 εκατ. εκτοπισμένοι και πρόσφυγες το 2014

60 εκατ. εκτοπισμένοι και πρόσφυγες το 2014

Σε 60 εκατ. έφτασε πέρσι ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων μετά τις πολλαπλές συγκρούσεις στον κόσμο, επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Πριν από μια δεκαετία, ο αριθμός τους ήταν 37,5 εκατ., υπενθύμισε η UNHCR και η αύξηση από το 2013 ως το 2014 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε ένα μόνο έτος.

Το 2014, κάθε μέρα, 42.500 άνθρωποι γίνονταν πρόσφυγες, εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα τους, αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Δεν είμαστε πλέον σε θέση να μαζεύουμε τα κομμάτια» είπε σε δημοσιογράφους ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, τονίζοντας την αδυναμία των ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Δεν έχουμε τις δυνατότητες, τους πόρους για όλα τα θύματα των συγκρούσεων. Αναμένουμε κορύφωση του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων ώς το τέλος του έτους» προειδοποίησε ο ίδιος. Πάνω από το ήμισυ των προσφύγων είναι παιδιά.

Στο μεταξύ ένα ακόμη τείχος αναμένεται να υψωθεί μέσα στην Ευρώπη ως μέτρο αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών. Η σχεδιάζει να ορθώσει έναν φράχτη τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία για να εμποδίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών. Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι έχει δαπανήσει 11,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 15 έτη για την απέλαση παράτυπων μεταναστών και άλλα 1,6 δισ. ευρώ σε συνοριακούς ελέγχους γύρω από το «Φρούριο Ευρώπη». Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε για να ενισχύσει τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς η Ε.Ε. επιχειρεί να ενθαρρύνει απρόθυμα κράτη-μέλη να υποδεχθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Πραγματοποιήθηκε από σύμπραξη Ευρωπαίων δημοσιογράφων και δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε 16 χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση