Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » 1.750 εκδηλώσεις με ακροατήριο σχεδόν 30 εκατ. ευρωπαίους στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης
1.750 εκδηλώσεις με ακροατήριο σχεδόν 30 εκατ. ευρωπαίους στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

1.750 εκδηλώσεις με ακροατήριο σχεδόν 30 εκατ. ευρωπαίους στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Τέσσερις μήνες αφότου η Επιτροπή παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αποκτά δυναμική και έχει ενδεχομένως αγγίξει μέχρι τώρα περισσότερους από 30 εκατομμύρια .

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ ιούνκερ δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν στη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έναυσμα για την οποία έδωσε η Επιτροπή την 1η Μαρτίου 2017 με τη Λευκή Βίβλο. Έχουν ήδη εκφραστεί πολλές διαφορετικές απόψεις και μια ισχυρή θετική δυναμική μας ωθεί προς τα εμπρός. Θα παρουσιάσω το όραμά μου τον Σεπτέμβριο, στην πραγματικότητα όμως εσείς θα σχεδιάσετε το μέλλον της Ευρώπης. Εσείς γράφετε τα αυριανά βιβλία ιστορίας. Συνεχίστε λοιπόν να συμμετέχετε ώστε να ακουστεί η φωνή σας!»

Η Επιτροπή παρουσίασε πέντε σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ΕΕ την επόμενη δεκαετία. Από τότε, λαμβάνει χώρα ευρύτερη συζήτηση, με την υποστήριξη των πολιτικών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα. Μέχρι σήμερα, 270.000 πολίτες έχουν παρακολουθήσει περισσότερες από 1.750 εκδηλώσεις τις οποίες έχει διοργανώσει ή στηρίξει η Επιτροπή και ακόμη περισσότεροι συμμετέχουν στο διαδίκτυο (βλ. στοιχεία εδώ) Θα συνεχίσουν να διοργανώνονται εκδηλώσεις και συζητήσεις τους επόμενους μήνες και οι πολίτες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν απευθείας στη συζήτηση στον εξής σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/commission/give-your-comments_el

Οι ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να εκφράζουν τις απόψεις τους, κυρίως πριν από την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 13ης Σεπτεμβρίου 2017, όταν ο πρόεδρος ιούνκερ θα παρουσιάσει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

Ιστορικό

Την 1η Μαρτίου 2017, η Επιτροπή, εκδίδοντας τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης, ξεκίνησε πανευρωπαϊκή συζήτηση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες και τους ηγέτες να διαμορφώσουν το όραμα της ΕΕ των 27. Η Λευκή βίβλος παρέχει πέντε σενάρια για την εξέλιξη της Ένωσης έως το 2025:
«Συνεχίζουμε κανονικά»: η ΕΕ των 27 εξακολουθεί να ολοκληρώνει το πρόγραμμα θετικών μεταρρυθμίσεών της·
«Τίποτε περισσότερο από την ενιαία αγορά»: η ΕΕ των 27 επικεντρώνεται στην ενιαία αγορά, καθώς τα 27 κράτη μέλη δεν κατορθώνουν να βρουν κοινό έδαφος σε όλο και περισσότερους τομείς ς·
«Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα»: η ΕΕ των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά τα κράτη μέλη που το επιθυμούν, μπορούν να συνεργαστούν στενότερα σε συγκεκριμένους τομείς·
«Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο»: εστίαση στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς ς, κάνοντας λιγότερα σε άλλους τομείς·
«Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα»: τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς.
Τα σενάρια καλύπτουν ένα φάσμα πιθανοτήτων και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τομέα πολιτικής που εξετάζεται. Ο χαρακτήρας τους είναι ενδεικτικός, δεν αλληλοαποκλείονται και δεν είναι τα μόνα που μπορεί να υπάρξουν.

Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια σειρά από έγγραφα προβληματισμού σχετικά με βασικά ζητήματα για την Ευρώπη: 1) της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, 2) εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, 3) τιθάσευση της παγκοσμιος, 4) το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και 5) το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο πρόεδρος , στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, θα αναπτύξει τις ιδέες αυτές προτού καταστεί δυνατό να συναχθούν τα πρώτα συμπεράσματα στο του Δεκεμβρίου του 2017. Έτσι, θα διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων σχετικά με το πλαίσιο δράσης που θα τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2019.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση