Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ταξιδιωτικά έγγραφα όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ
Ταξιδιωτικά έγγραφα όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ

Ταξιδιωτικά έγγραφα όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ

Αν είστε υπήκοος χώρας της , δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή το όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της που ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν.

Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκενen , συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας ή ταυτότητα,ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.).

Οι χώρες Σένγκεν της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που απαιτούν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους.

Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες, καθώς και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν, σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν έχει εντοπιστεί απειλή για τη δημόσια πολιτική ή την εθνική ασφάλεια, τα κράτη μέλη επιτρέπεται να επανεισαγάγουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους.

Περισσότερες πληροφορίες και κατάλογος των χωρών που επανεισήγαγαν προσωρινά συνοριακούς ελέγχους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας όταν ταξιδεύετε στις χώρες αυτές. Έχετε επίσης υπόψη ότι ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να σας ζητηθεί να επιδείξετε ένα από τα έγγραφα αυτά.

Ο άνευ συνόρων χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τα εξής κράτη:
Αυστρία, , Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, , Εσθονία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, , Τσεχική , Φινλανδία.

Τα εξής κράτη δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν:

Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, , Κύπρος, Ρουμανία.

Όταν ταξιδεύετε από ή προς χώρα που δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν οφείλετε να επιδεικνύετε έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο. Προτού ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ενημερωθείτε για τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε από τη χώρα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ που δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Λαρς είναι Σουηδός και περνά τις διακοπές του στην Ισπανία. Έχει μαζί του την τραπεζική του κάρτα, η οποία στη γίνεται δεκτή ως αποδεικτικό ταυτότητας.

Αν όμως οι ισπανικές αρχές θελήσουν να ελέγξουν την ταυτότητά του, ο Λαρς μπορεί να έχει πρόβλημα, επειδή τα μόνα έγκυρα έγγραφα ταυτότητας που αναγνωρίζουν οι ισπανικές αρχές είναι η εθνική ταυτότητα και το διαβατήριο που έχουν εκδώσει οι αρχές της Σουηδίας.

Τι θεωρείται έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας στις διάφορες χώρες

Απαγόρευση εισόδου

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια χώρα της ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε σας ή σε μέλη της οικογένειάς σας για λόγους « δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας».

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας συνιστάτε « πραγματική, παρούσα και αρκούντως σοβαρή απειλή».

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε εγγράφως αυτή την απόφαση, η οποία θα πρέπει να περιέχει όλη την αιτιολογία και να ορίζει τον τρόπο και την προθεσμία άσκησης προσφυγής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση