Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » «Τα παιδιά – ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα – πιάσαν γερά τα χέρια και στήσανε χορό»
«Τα παιδιά – ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα –  πιάσαν γερά τα χέρια και στήσανε χορό»

«Τα παιδιά – ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα – πιάσαν γερά τα χέρια και στήσανε χορό»

Μέλη εργτικών σωμτείων και του Δημοκρατικού Συλλόγου υναικών μαζί με τα παιδιά τους επισκέφτηκαν σήμερα στις 3.00 μ.μ. το κέντρο φιλοξενίας ΜΟΖΑ όπου προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα «αλληλοδιδάχτηκαν» και χόρεψαν όλα μαζί παραδοσιακούς χορούς. Με χαρά και ενθουσιασμό έμαθαν τα βήματα ενός ελληνικού χορού και μετά τα βήματα ενός συριακού, κάνοντας πράξη το «γαϊτανάκι», αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και έχουν όλα ίσα δικαιώματα στο όνειρο και στη μάθηση. Υποσχέθηκαν να ξαναβρεθούν για να μάθουν περισσότερους χορούς και να ανταλλάξουν ίσως και γνώσεις πάνω στα ήθη και έθιμα κάθε τόπου.

Η κίνηση αυτή ήταν συμβολική και αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια να περάσει στους το επικίνδυνο δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρήσκευμα και καταγωγή. Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωση κάθε πολιτείας να την εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την μόρφωση των παιδιών. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάθεται απαθής, όταν δημιουργούνται προβλήματα και δυσκολίες στη μόρφωση παιδιών. Όταν εκφράζονται ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις.

Έχουμε διαρκή υποχρέωση να αντιστεκόμαστε στις πολιτικές που οδηγούν στον πόλεμο. Να αντιστεκόμαστε στον ιμπεριαλισμό και τα σχέδια του, που τούτη την περίοδο επικεντρώνονται στην περιοχή μας. Να αντιπαλεύουμε τις πολιτικές της Ε.Ε. και όσων την υποστηρίζουν ,όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που τους θέλει εγκλωβισμένους και ευάλωτους.

Όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε σαν δική μας υπόθεση τους που είναι αποτέλεσμα της διαμάχης των ιμπεριαλιστών για περισσότερα πλούτη και κυριαρχία. Να εκφράζουμε τη συμ και την αλληλεγγύη μας στα όσα περνάνε, αλλά και να δυναμώσουμε το κίνημα ενάντια σε όσους δημιουργούν και αναπαράγουν το πρόβλημα.

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την προσφυγιά, είναι επίσης υπεύθυνοι για τη και τα βάσανα των λαών και δεν αποκλείεται να μας δημιουργήσουν και νέα προβλήματα.

Στοιχειώδης υποχρέωση του λαού μας είναι να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων και τη μόρφωσή τους. Να τους δείξουμε πως είναι ευπρόσδεκτα και πως μας έχουν συμπαραστάτες στην προσπάθεια τους να μορφωθούν. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ,η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο να κάνει ό,τι πρέπει στα πλαίσια των υποχρεώσεών του.

Διεκδικούμε συνολικά για τους :
• Την ανάγκη οργανωμένης και ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.
• Τη διαβίωσή τους σε αποκλειστικά δημόσιες δομές που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, χωρίς ΜΚΟ.
• Να εξασφαλιστεί η μόρφωση των παιδιών τους με κριτήρια και διαδικασίες εγγραφής, όπως τα υπόλοιπα παιδιά.
• Να διασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρία ανάμειξη ΜΚΟ ή άλλων φορέων.
• Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία».

sam_0323sam_0320sam_0316moza

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση