Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Τα ναρκωτικά στη σύγχρονη κοινωνία και η διακίνησή τους
Τα ναρκωτικά στη σύγχρονη κοινωνία και η διακίνησή τους

Τα ναρκωτικά στη σύγχρονη κοινωνία και η διακίνησή τους

Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26 Ιουνίου, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ ,με τη συμμετοχή επτά φορέων και θέμα: «Τα Ναρκωτικά στη σύγχρονη κοινωνία και η διακίνησή τους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δ/ντής του Ρ/Σ  Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Βαραλής Νικόλαος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» , ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και εξέφρασε την ελπίδα της έναρξης συντονισμένων δράσεων για την πρόληψη της χρήσης ουσιών και τη θεραπεία των εξαρτημένων.

Στη συνέχεια, η Μπακατσέλου Μαίρη, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη, μίλησε για την εξέλιξη της πρόληψης στη , από την δεκαετία του ΄80 έως σήμερα και παρουσίασε τις δράσεις του Κ.Π.

Η Πετροπούλου Γεωργία, κοινωνιολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικό στέλεχος, μίλησε για το πως η πανδημία -19 επηρέασε την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων και ειδικά των νέων.

Ο Κόκκαλης Μάριος-Κωνσταντίνος, χειρουργός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ, είπε ότι οι χρήστες είναι ευαίσθητη ομάδα κοινωνικά και ψυχολογικά. Ο κάθε μήνας που κερδίζει ένας χρήστης μακριά από τα ναρκωτικά είναι τεράστιο όφελος στο επίπεδο της υγείας τους, γιατί οι χρήστες παρουσιάζουν πολλά προβλήματα υγείας.

Η Ατσαλάκη Αμαλία, δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια, Μονάδα Εφήβων Αθήνας του ΟΚΑΝΑ, παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους του φορέα δευτερογενούς πρόληψης «Ατραπό». Αναφέρθηκε στην εφηβεία και στην σχέση της με την εξάρτηση, είπε συγκεκριμένα ότι η εμπλοκή με τις ουσίες έρχεται σε μια ηλικία που ως βασικό ερώτημα τίθεται το εάν ο έφηβος θα μείνει εξαρτημένος από τους γονείς ή θα αυτονομηθεί. Εδώ η οικογένεια αν δεν παράσχει την απαραίτητη στήριξη στο , αυτό θα στραφεί στην παρέα των συνομήλικων και αν αυτή έχει εμπλοκή με τις ουσίες, είναι εύκολο να εμπλακεί..

Ο Ευάγγελος Χαραλαμπίδης, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, στη ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ παρουσίασε την κατάσταση στην απεξάρτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα είπε ότι σημειώθηκε μικρή αύξηση της ενέσιμης χρήσης του υποκατάστατου, αυξήθηκαν τα αιτήματα για επανεισαγωγή ατόμων που είχαν εγκαταλείψει το πρόγραμμα αλλά και για ψυχιατρική βοήθεια, επίσης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή στις θεραπευτικές διαδικασίες ως διέξοδος επικοινωνίας.

Η Κλαίρη Κουτρουλή, ψυχολόγος, Πιλότος, υπεύθυνη Μονάδας Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης Εφήβων και των οικογενειών τους, παρουσίασε τις δράσεις του φορέα της και ξεκίνησε την εισήγησή λέγοντας ότι τα ναρκωτικά είναι ένα μικρό κομματάκι του παζλ των εξαρτήσεων. Αναφέρθηκε μέσα από παραδείγματα σε κρυμμένες εξαρτητικές συμπεριφορές όπως είναι το τικ τοκ καθώς και σε ανερχόμενες ουσίες όπως είναι τα ενεργειακά ποτά..

Ο Βαρβάρης Στυλιανός, αστυνόμος Β’, τμηματάρχης στη Δίωξη Ναρκωτικών , είπε ότι μέσα από την αστυνομική του εμπειρία έχει παρατηρήσει αύξηση των συλλήψεων ανήλικων χρηστών. Αναφέρθηκε στην αύξηση πρόσβασης στις ουσίες και στη χρήση τους από ανήλικους προκειμένου να ενταχθούν σε μία ομάδα .

Ο Σινέλης Γεώργιος, ποινικολόγος Βόλου, με τη δική του εισήγηση έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων της εκδήλωσης. Ανέφερε ότι η ποινική καταστολή δεν παίζει κανένα ρόλο στην απεξάρτηση των χρηστών, αντιθέτως βγαίνοντας από την φυλακή είναι πιθανό να γίνουν και διακινητές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της χρήσης. Κ

ατά τη του, το θέμα των Ναρκωτικών μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τους ειδικούς στο χώρο της απεξάρτησης.

Με το κλείσιμο των παρουσιάσεων, οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολούθησε την διαδικτυακή εκδήλωση.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και οι υπόλοιποι είχαν ηδη εφαρμόσει self test.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση