Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Τα αιτήματα των πολυμελών οικογενειών στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη- Συρεγγέλα
Τα αιτήματα των πολυμελών οικογενειών στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη- Συρεγγέλα

Τα αιτήματα των πολυμελών οικογενειών στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη- Συρεγγέλα

 

Μέτρα στήριξης της οικογένειας από την Κυβέρνηση

Τις αγωνίες και τα αιτήματα των πολυμελών οικογενειών μετέφερε στην υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια  Μαρία Συρεγγέλα, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας   Αθανάσιος πης κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Ο κ. πης έθεσε στην υφυπουργό τα ζητήματα που απασχολούν τις τρίτεκνες οικογένειες, όπως , μεταξύ άλλων, τη συνυπηρέτηση συζύγων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, το μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη διευκόλυνση στις μεταθέσεις των τριτέκνων στρατιωτικών και την αύξηση των εισοδηματικών ορίων.

Ακόμη, ο βουλευτής επεσήμανε πως είναι ευκαιρία για τη χ, με την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης , αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κονδυλίων να στηριχθεί η οικονομία και κατ' επέκταση η κοινωνία, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων ς, προκειμένου να εξασφαλισθεί η των νέων, με στόχο τη δημιουργία οικογένειας.

Ήδη η Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Λιούπης, πως στον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του Α.Σ.Ε.Π. αυξήθηκε το ποσοστό των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. κατά κλάδο και ειδικότητα για γονείς με τρία τέκνα και τέκνα αυτών και πλέον διαμορφώνεται στο 12%, και για τους πολυτέκνους στο 16%, γεγονός που αποτελούσε των πολυμελών οικογενειών.

Η υφυπουργός τόνισε πως, εκτός των μέχρι σήμερα προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης που θεσμοθετήθηκαν, όπως το 2.000 ευρώ, 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί, μείωση του Φ.Π.Α. σε βρεφικά είδη και προκήρυξη 1.700 θέσεων πολυτέκνων, τριτέκνων και ΑΜΕΑ στο Δημόσιο, ήδη στο προβλέπεται πλήθος διατάξεων σε εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο, που σκοπό έχουν να στηρίξουν την ελληνική οικογένεια, όπως ενδεικτικά οι άδειες πατρότητας, οι άδειες για έκτακτη ανάγκη χωρίς περικοπή μισθού, το δικαίωμα της εργαζόμενης, που υιοθετεί τέκνο ηλικίας έως έξι ετών να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Στόχος της κυβέρνησης και με το υπό κατάρτιση Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό και την Οικογένεια, είναι η στήριξη όλων των τύπων οικογένειας, όχι μόνο των πολυτέκνων και τριτέκνων, αλλά και των μονογονεϊκών με την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και την ενθάρρυνση των νέων για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση περισσότερων παιδιών.

Σημειώνεται ότι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης το Υπουργείο αφενός αξιοποιεί το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα της χς που καταρτίστηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και έτυχε ευρείας συναίνεσης και αφετέρου βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με άλλα κράτη της ΕΕ αντλώντας γνώση από την εμπειρία τους, όσο και με την αρμόδια για τη δημογραφία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Dubravka Šuica.

Ο κ. Λιούπης τόνισε πως οι τρίτεκνες οικογένειες πρέπει να θεωρηθούν πολυμελείς, καθώς ενισχύουν το δημογραφικό και την ανανέωση των γενεών, πολύ σημαντικά στοιχεία για την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Η κ. Συρεγγέλλα ενημέρωσε τον κ. Λιούπη για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» μέσω του ΕΣΠΑ για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών ως 2,5 ετών, καθώς και ότι εξετάζεται και η καθιέρωση επιδότησης νταντάς στο σπίτι για παιδιά της ίδιας ηλικίας, με στόχο την υποστήριξη και τη διευκόλυνση των μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας αφενός και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστος, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φύλακες.

Η υφυπουργός τέλος δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τα αιτήματα των τρίτεκνων οικογενειών και θα εργαστεί για την επίτευξη των λύσεων, ενώ ο βουλευτής την ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Τηλεδιάσκεψη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τριτέκνων


Στο μεταξύ, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, στην οποία συμμετείχε και ο Σύλλογος Μαγνησίας, ενώ τοποθετήθηκε ο κ. Λιούπης.

Ο βουλευτής ανέλυσε στους παρευρισκόμενους την πολιτική της Κυβέρνησης για το Δημογραφικό, μετέφερε τα όσα συζήτησε με την αρμόδια Υφυπουργό και άκουσε όλα όσα επεσήμαναν οι Διοικήσεις των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Λιούπης, ως πολύτεκνος και ο ίδιος και γνωρίζοντας τις δυσκολίες μιας πολυμελούς οικογένειας, έθεσε εαυτόν στη διάθεση των τρίτεκνων οικογενειών ως προς την επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση