Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Συμμόρφωση εταιρειών τεχνολογίας με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών
Συμμόρφωση εταιρειών  τεχνολογίας με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών

Συμμόρφωση εταιρειών τεχνολογίας με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών

Η επίτροπος  ιούροβα και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών συναντήθηκαν με την Airbnb και το Facebook για να καταγράψουν την πρόοδο που σημειώθηκε σε δύο εν εξελίξει ενέργειες επιβολής της νομοθεσίας για τους καταναλωτές. Ύστερα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρχών προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ τον Ιούλιο, η Airbnb ανέλαβε τώρα τη δέσμευση να προβεί στις αναγκαίες στους όρους και τις προϋποθέσεις τους και να βελτιώσει την παρουσίαση των τιμών τους. Η εταιρεία έχει προθεσμία έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018, να προβεί στις εν λόγω σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ στον δικτυακό της τόπο.

Η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα ιούροβα, δήλωσε: «Οι διαδικτυακοί παίκτες έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε, βρίσκουν κατάλυμα και αντιμετωπίζουν τις διακοπές μας. Αλλά πρέπει επίσης να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες και να αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν υπάρχουν προβλήματα. Αλλά οι καταναλωτές της ΕΕ απολαμβάνουν δικαιώματα τόσο offline όσο και επιγραμμικά. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την προθυμία του Airbnb να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και κατανόηση του τι πληρώνουν οι καταναλωτές. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε ενισχυμένους κανόνες για τους καταναλωτές στο πλαίσιο της «Νέας Συμφωνίας για τους Καταναλωτές» πριν από λίγους μήνες.»

Όσον αφορά το Facebook, σημειώθηκε πολύ μικρή πρόοδος στο πλαίσιο των εν εξελίξει δράσεων επιβολής.

Οι όροι υπηρεσιών στο Facebook, από τον Απρίλιο, περιέχουν παραπλανητική παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών των υπηρεσιών του Facebook.

Ειδικότερα, το Facebook ενημερώνει πλέον τους καταναλωτές ότι τα δεδομένα και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της συνολικής «εμπειρίας» τους και δεν αναφέρει ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς.

Η επίτροπος Γιούροβα δήλωσε: «Η υπομονή μου έχει φτάσει στα όριά της. Ενώ το Facebook με διαβεβαίωσε ότι θα προσαρμόσει τελικά κάθε άλλη παραπλανητική διατύπωση των υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι πλέον καιρός για δράση· όχι άλλες υποσχέσεις. Εάν οι αλλαγές δεν εφαρμοστούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, καλώ τις αρχές των καταναλωτών να ενεργήσουν ταχέως και να επιβάλουν στην εταιρεία.»

Διαφάνεια των τιμών και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Η Airbnb έχει δεσμευτεί να εμφανίζει το συνολικό κόστος της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών τελών, όπως οι χρεώσεις για και καθαρισμό. Όταν δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η τελική τιμή εκ των προτέρων, η Airbnb δεσμεύτηκε να ενημερώνει με σαφήνεια τον καταναλωτή για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων τελών.

Επιπλέον, η Airbnb δεσμεύτηκε να αναφέρεται με σαφήνεια αν η προσφορά γίνεται από ιδιώτη ή επαγγελματία, καθώς οι κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών διαφέρουν στις δύο περιπτώσεις.

Διευκρίνιση των όρων και αφαίρεση παράνομων όρων

Η Airbnb έχει δεσμευθεί για μια σειρά αλλαγών στους όρους παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να ευθυγραμμισθούν με τους κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές:

·         θα είναι σαφές ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων έννομης προστασίας και, ιδίως, του δικαιώματός τους να ασκούν κατά του παρόχου καταλύματος σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών·

·         η Airbnb θα καθιστά σαφές στους καταναλωτές ότι έχουν δικαίωμα προσφυγής κατά της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας διαμονής τους·

·         η Airbnb θα πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές όταν αποφασίζει να καταγγείλει μια σύμβαση ή να αφαιρέσει περιεχόμενο και θα προσφέρει στους καταναλωτές το δικαίωμα προσφυγής και αποζημίωσης, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.

Τα επόμενα στάδια

Η εταιρεία αναμένεται να οριστικοποιήσει τις της και να προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών στο σύνολο των γλωσσικών εκδόσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου έως τα Δεκεμβρίου 2018. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι αρχές προστασίας των καταναλωτών ενδέχεται να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων για την επιβολή της νομοθεσίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση