Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης 2019
Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης 2019

Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης 2019

Συγκεκριμένα συγκρίνεται το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων για μία , που θερμαίνεται μέχρι σήμερα με πετρέλαιο, από κεντρικό σύστημα και ξοδεύει 1.000 € το χρόνο.
Στο διάγραμμα εμφανίζεται συνοπτικά το ετήσιο κόστος θέρμανση για κάθε πηγή θέρμανσης.

Είδος καυσίμου Τύπος θέρμανσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Κεντρική Θέρμανση 1.000
Σόμπα ή τοπικός λέβητας πετρελαίου 944

ΗΛΕΚΤΡΟΣ Ηλεκτρικός λέβητας, ηλεκτρικά σώματα, πάνελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί. 1.430

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Ατομικός Λέβητας συμπυκνώματος (ΒΕΑ=97%) 437
Κεντρικός λέβητας 471

ΠΕΛΕΤ Κεντρική Θέρμανση 596
Σόμπα 530

ΑΤΛΗΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Κλιματιστικό 572
Αντλία θερμότητας 357

ΞΥΛΟ Κλασική σόμπα 463
Ενεργειακό τζάκι, αερόθερμη σόμπα 397
Κλασικό τζάκι (ΒΕΑ=25%) 1.111

Οι τιμές αφορούν θέρμανση ολόκληρης της ς και όχι μεμονωμένων χώρων.
Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη:
• το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης,
• το κόστος του καυσίμου και την πιθανότητα αύξησης του,
• πόσο βολικό και εύκολο στη χρήση είναι το καύσιμο
• και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης

Ηλεκτρισμός. Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση καθώς το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του, χάνεται στην και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή.
Τα πάνελ υπέρυθρων, οι θερμοπομποί κλπ. παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με . Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς όπως ο το χειμώνα. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται. Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης.
Πετρέλαιο. Για να λειτουργεί αποδοτικά και οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή ενέργειας. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο. Στην αγορά έχει επιβληθεί πλέον η νέα γενιά λεβήτων συμπύκνωσης που επιδεικνύουν εξαιρετική θερμική απόδοση και οικονομία, αφού εκμεταλλεύονται πλήρως τη θερμότητα της καύσης και δεν απαιτούν πρακτικά συντήρηση.

Πέλετ. Το πέλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.

Ξύλα. Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 20%), δηλ. να έχουν κοπεί πριν από 12 -18 μήνες. Απαγορεύεται η καύση επεξεργασμένων ξύλων (παλιά κουφώματα, έπιπλα κλπ.). Η θέρμανση με χρήση απλού τζακιού στα αστικά κέντρα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση γιατί δημιουργεί αιθαλομίχλη με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία μας. Ένα απλό τζάκι εκπέμπει 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένα λέβητα πετρελαίου πολυκατοικίας.

Κλιματιστικό. Το κλιματιστικό αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά 2 έως 3 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Τα τύπου «inverter» κλιματιστικά διαθέτουν αυτορρυθμιζόμενη παροχή ψυχρού-θερμού αέρα και προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τεθείσα τιμή του θερμοστάτη.

Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές: Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%, ή και παραπάνω. χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει , ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι ψευδής και έχει σαν με σκοπό να εξαπατήσει τους καταναλωτές. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.
Μόνωση. Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται από το μέγεθος, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας. Η θέρμανση λειτουργεί για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται λόγω ανεπαρκούς θερμομόνωσης. Μια μη μονωμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος! Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση!

Γι' αυτό λέγεται ότι η οικονομικότερη πηγή θέρμανσης είναι η μόνωση της κατοικίας.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση