Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων η Αττικής
Στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων η Αττικής

Στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων η Αττικής

Δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα αναλάβει η νέα εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Θεά Αρτεμις», που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και αποτελεί 100% θυγατρική της Attica Bank.

Στόχος στη νέα εταιρεία να μπει σε επόμενο στάδιο με ποσοστό 70%-80% ο αμερικανικός όμιλος Balbec Capital, που αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Με τον τρόπο αυτό θα υλοποιηθεί η δέσμευση για ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής κατά το των 70 έως και 80 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών, όπως αυτές είχαν προκύψει με βάση το δυσμενές σενάριο των stress test.

Τη συμμετοχή τoυ Balbec Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας διαχείρισης θα κληθεί να εγκρίνει η γενική συνέλευση της τράπεζας, που έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για την οικονομική χρήση του 2016. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται «η έγκριση υλοποίησης του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας ΑΜΚ με κεφαλαιακή ενίσχυση από τον επενδυτή που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά». Το των 70 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει στην τράπεζα η Balbec θα γίνει είτε με κάλυψη του συνόλου ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), το οποίο θα εκδώσει η Τράπεζα Αττικής, είτε με εξαγορά του junior ομολόγου της τιτλοποίησης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύνθετη διαδικασία –δομικού τύπου– μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η κεφαλαιακή ενίσχυση χωρίς την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Τράπεζας Αττικής, βασικός μέτοχος της οποίας πλέον είναι ο , με ποσοστό 51%. Η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης και τη σύμβαση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναλάβει η Balbec μέσω της συμμετοχής της στην εταιρεία «Θεά Αρτεμις».

Ο χρηματοοικονομικός όμιλος Balbec με έδρα την Αμερική και δραστηριότητα στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες, αποτελεί ένα πολυσχιδή όμιλο με ειδίκευση στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, αλλά και συμμετοχές στο real estate και στα Starwood. Το χαρτοφυλάκιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ που θα αναλάβει να διαχειριστεί η εταιρεία «Θεά Αρτεμις» και στη συνέχεια ο όμιλος Balbec – εφόσον οριστικοποιηθεί ως προτιμητέος επενδυτής– είναι από , τα οποία είναι σε βαθιά καθυστέρηση και για τα οποία η τράπεζα έχει κάνει υψηλές προβλέψεις. Το ενδιαφέρον του επενδυτικού fund Balbec που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες και με επενδύσεις στον χώρο του real estate και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η «Θεά Αρτεμις» είναι η τρίτη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που αδειοδοτείται από την Τράπεζα της ς. Έχει προηγηθεί η εταιρεία Cepal, που είναι σύμπραξη της και της ισπανικής πρώην Aktua, καθώς και η FPS, που είναι 100% θυγατρική εταιρεία της Eurobank.

Αμέσως επόμενη είναι η Manco, που αποτελεί σύμπραξη των , Eurobank και της Pillarstone και η οποία θα αναλάβει αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Η Manco με τη στήριξη του KKR θα αποτελέσει την πρώτη εταιρεία διαχείρισης που θα αναλάβει αναδιαρθρώσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που αν και έχουν υψηλό δανεισμό κρίνονται βιώσιμες μέσα από ένα πλάνο αναδιάρθρωσης, τελικός στόχος του οποίου είναι η εξυγίανση και η εξεύρεση νέων επενδυτών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση