Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων η Αττικής
Στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων η Αττικής

Στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων η Αττικής

Δάνεια ύψους 1,2 δισ. θα αναλάβει η νέα εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Θεά Αρτεμις», που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και αποτελεί % θυγατρική της Attica Bank.

Στόχος στη νέα εταιρεία να μπει σε επόμενο στάδιο με ποσοστό 70%-80% ο αμερικανικός όμιλος Balbec Capital, που αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Με τον τρόπο αυτό θα υλοποιηθεί η δέσμευση για ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής κατά το ποσό των 70 έως και 80 εκατ. , έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών, όπως αυτές είχαν προκύψει με βάση το δυσμενές σενάριο των stress test.

Τη συμμετοχή τoυ Balbec Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας διαχείρισης θα κληθεί να εγκρίνει η της τράπεζας, που έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για την οικονομική χρήση του 2016. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται «η υλοποίησης του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας ΑΜΚ με κεφαλαιακή ενίσχυση από τον επενδυτή που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά». Το ποσό των 70 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει στην τράπεζα η Balbec θα γίνει είτε με κάλυψη του συνόλου ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), το οποίο θα εκδώσει η Τράπεζα Αττικής, είτε με εξαγορά του junior ομολόγου της τιτλοποίησης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύνθετη διαδικασία –δομικού τύπου– μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η κεφαλαιακή ενίσχυση χωρίς την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Τράπεζας Αττικής, βασικός μέτοχος της οποίας πλέον είναι ο ΕΦΚΑ, με ποσοστό 51%. Η θα κληθεί να εγκρίνει επίσης και τη σύμβαση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναλάβει η Balbec μέσω της συμμετοχής της στην εταιρεία «Θεά Αρτεμις».

Ο χρηματοοικονομικός όμιλος Balbec με έδρα την Αμερική και δραστηριότητα στη , στη , αλλά και άλλες χώρες, αποτελεί ένα πολυσχιδή όμιλο με ειδίκευση στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, αλλά και συμμετοχές στο και στα ξενοδοχεία Starwood. Το χαρτοφυλάκιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ που θα αναλάβει να διαχειριστεί η εταιρεία «Θεά Αρτεμις» και στη συνέχεια ο όμιλος Balbec – εφόσον οριστικοποιηθεί ως προτιμητέος επενδυτής– είναι οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία είναι σε βαθιά καθυστέρηση και για τα οποία η τράπεζα έχει κάνει υψηλές προβλέψεις. Το ενδιαφέρον του επενδυτικού fund Balbec που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες και με στον χώρο του και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η «Θεά Αρτεμις» είναι η τρίτη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που αδειοδοτείται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Έχει προηγηθεί η εταιρεία Cepal, που είναι σύμπραξη της Alpha Bank και της ισπανικής πρώην Aktua, καθώς και η FPS, που είναι % θυγατρική εταιρεία της Eurobank.

Αμέσως επόμενη είναι η Manco, που αποτελεί σύμπραξη των Alpha Bank, Eurobank και της Pillarstone και η οποία θα αναλάβει αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Η Manco με τη στήριξη του KKR θα αποτελέσει την πρώτη εταιρεία διαχείρισης που θα αναλάβει αναδιαρθρώσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που αν και έχουν υψηλό δανεισμό κρίνονται βιώσιμες μέσα από ένα πλάνο αναδιάρθρωσης, τελικός στόχος του οποίου είναι η εξυγίανση και η εξεύρεση νέων επενδυτών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Nέα βλάβη του "Ερατώ" στο λιμάνι του Βόλου #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/RL97T60i0Y -

  • #φωτιά σε παράγκα στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/LiAaX7fSka -

  • Διαπλάτυνση δρόμου #Βένετο-Κουλούρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Βένετο #ΒένετοΚουλούρι - https://t.co/S6svdfXr7J -

"Αλιεύοντας" την είδηση