Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » «Σταματήστε την ασιτία του 8 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού!»
«Σταματήστε την ασιτία του 8 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού!»

«Σταματήστε την ασιτία του 8 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού!»

Η κτχωρίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε σήμερα να καταχωρίσει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών με τίτλο «Σταματήστε την ασιτία του 8 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού».

Οι αναφερόμενοι στόχοι της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών είναι «να ωθήσει τις κυβερνήσεις να ασχοληθούν επειγόντως με το πρόβλημα της πείνας» και «να τονίσει ότι η ευθύνη για την εξάλειψη του προβλήματος εναπόκειται στις κυβερνήσεις».

Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας έχουν καθορίσει έναν λεπτομερή κατ δράσεων για τις οποίες καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται δράσεις όπως η δημιουργία ενός προγράμματος για την παροχή κουπονιών τροφίμων και η μεταρρύθμιση των γεωργικών αγορών παραγώγων, καθώς και ένα νέο σύστημα ταξινόμησης για τα τροφίμων με συναφείς στόχους και επεξεργασίας.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταχωρίσει την πρωτοβουλία αφορά μόνο το νομικά παραδεκτό της πρότασης. Η Επιτροπή δεν έχει αναλύσει σε αυτό το στάδιο την ουσία της πρότασης.

Η καταχώριση της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου , οπότε θα αρχίσει μια διαδικασία διάρκειας ενός έτους για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης από τους διοργανωτές της.

Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει μέσα σε ένα έτος ένα εκατομμύριο υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της.

Ιστορικό

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και δρομολογήθηκαν ως ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι θα μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2012, όταν άρχισε να ισχύει ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ο οποίος θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις της Συνθήκης.

Αφού καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για νομική πράξη σε τομείς στους οποίους έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Οι προϋποθέσεις για το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, είναι ότι η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, ότι δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και ότι δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση