Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Σε ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων συμμετείχε η αντιδήμαρχος Γεωργία Μποντού-Τοκαλή
Σε ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων συμμετείχε  η αντιδήμαρχος Γεωργία  Μποντού-Τοκαλή

Σε ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων συμμετείχε η αντιδήμαρχος Γεωργία Μποντού-Τοκαλή

Σε ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015 στο ξενοδοχείο “DIVANI PALACE” στη Λάρισα, με θέμα «Ισότητα των Φύλων και Ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο», συμμετείχε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού και πρόεδρος της «Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων» του Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή ως εκπρόσωπος του Δήμου.

Βασικές θεματικές ενότητες της ημερίδας ήταν οι πρακτικές και τα εργαλεία προώθησης της Ισότητας σε τοπικό επίπεδο και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των θεμάτων Ισότητας των Φύλων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν η γενική Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας Ειρήνη Αγαθοπούλου, εκπρόσωποι Περιφερειών, Δήμων και άλλων φορέων.

Κατά την ομιλία της στην ημερίδα, η αντιδήμαρχος παρουσίασε τις σχετικές δομές και δράσεις του Δήμου Βόλου και επισήμανε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ισότητα των Φύλων.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου είναι ένας από τους 147 Δήμους της χώρας που το Νοέμβριο του 2011 υπέγραψε την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», αναλαμβάνοντας δημόσια δέσμευση για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου δράσης για την ένταξη της ισότητας στις πολιτικές του Δήμου και αποδεχόμενος τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δέσμευση αυτή.

Επίσης η αντιδήμαρχος Βόλου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι σύμφωνα με το Άρθ. 70 του «Καλλικράτη» το Φεβρουάριο 2012 συστάθηκε στο «Δημοτική για τα Δικαιώματα της Γυναίκας», στην οποία πρόεδρος είναι γυναίκα δημοτική σύμβουλος και μέλη είναι εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων και φορέων της περιοχής.

Σύντομα όμως η αυτή άλλαξε σε «Δημοτική Ισότητας των Φύλων» με σκοπό την ένταξη της οπτικής της διάστασης του φύλου στις πολιτικές του Δήμου Βόλου, με έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, έτσι ώστε γυναίκες και άνδρες να επωφελούνται ισότιμα από τις δημόσιες παρεμβάσεις.

Η νέα της σύνθεση όμως αποτελείται μόνο από γυναίκες και είναι αναγκαίο να γίνει σύντομα η ανασύστασή της, με δεδομένο ότι η ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές και στις δημόσιε παρεμβάσεις του Δήμου αφορά τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βόλου, ο οποίος λειτουργεί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013, βασιζόμενος σε βασικές αρχές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του Ξενώνα παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφαλείας των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους. Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται όλο το εικοσιτετράωρο μέσω της Γραμμής SOS 15900, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών.

Παράλληλα στο υπάρχουν: Στέκι Γυναικών ΡΟΜΑ, , Ξενώνας Αστέγων, Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο, ΚΑΠΗ, Κοινωνικά Κέντρα για ΑΜΕΑ κ.ά.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης του κόσμου, ημερίδες, αφιερώματα και τιμά τις Παγκόσμιες ημέρες κατά της Βίας, της Γυναίκας, της μητέρας, του πατέρα κ.ά. σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σε συνεργασία με διάφορους κοινωνικούς , συλλόγους , που δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία.

Το Γραφείο Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου λειτουργεί στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, στο κτίριο Στρεφτάρι, Τοπάλη 97 με Γαλλίας. Υπεύθυνη (gender expert): Σοφία Παπαδοπούλου, τηλ 2421029576.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση