Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Απριλίου

Μαζί με τον καινούριο και πιο ανοιξιάτικο μήνα του χρόνου, εγκαινιάζουμε και μια καινούρια στήλη με αναφορές σε αξιοσημείωτα γεγονότα που συνέβησαν Σαν Σήμερα.

Η 1η Απριλίου, ή αλλιώς Πρωταπριλιά, είναι η μέρα που γενικά δεν ενδείκνυται για να ανακοινώσεις κάτι σημαντικό ή σοβαρό, αφού κινδυνεύεις να νομίζουν πολλοί ότι πρόκειται για ψέμα ή . Διασκεδαστικό ή ενοχλητικό το έθιμο της Πρωταπριλιάς μετρά πολλά χρόνια ύπαρξης και έρχεται από την Ευρώπη με δύο επικρατέστερες εκδοχές για την ακριβή προέλευσή του:

Η πρώτη εκδοχή θέλει το έθιμο της Πρωταπριλιάς να προέρχεται από τους Κέλτες. Αυτή η μέρα ήταν η αρχή της εποχής του ψαρέματος για τους δεινούς Κέλτες ψαράδες, καθώς όμως είναι και μια εποχή που δεν πιάνονται ψάρια τόσο εύκολα, ο «κώδικας δεοντολογίας» τους ανάγκαζε να πουν ψέματα για το πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Μια συνήθεια που με τον καιρό έγινε έθιμο.

Πιο βάσιμη ιστορικά είναι η δεύτερη εκδοχή, που θέλει το Πρωταπριλιάτικο έθιμο να έρχεται από την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου και όταν πλέον αυτό άλλαξε, υπήρχαν αρκετοί αντιδραστικοί που συνέχισαν να την γιορτάζουν όπως πριν. Οι υπόλοιποι για να τους πειράξουν τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα καθιερώνοντας με τον καιρό το γνωστό έθιμο των πρωταπριλιάτικων πειραγμάτων.

Ερχόμενο στην Ελλάδα το έθιμο απέκτησε φυσικά και μια τοπική χροιά. Σε πολλές περιοχές θεωρείται ότι αυτός που θα καταφέρει να κάνει μια πετυχημένη και πιστευτή θα έχει την τύχη με το μέρος του για όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ το «θύμα» θα υποστεί μια χρονιά μάλλον γρουσουζιάς.

Η απήχηση ενός τέτοιου εθίμου σε όλο τον κόσμο δεν είναι τόσο αξιοπερίεργη όσο το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει δημιουργήσει πραγματικά σύγχυση στα ειδησεογραφικά μέσα με , που όχι μόνο έγιναν άμεσα πιστευτές από μερίδα του κοινού, αλλά και ανακυκλώθηκαν από άλλα μέσα τόσο διαδικτυακά όσο και τηλεοπτικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Μέσων Ενημέρωσης πάντως «παίρνουν το ρίσκο» και προβαίνουν σε ψεύτικα ρεπορτάζ για το χουζούρι της μέρας.

Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα που κατέγραψε η ιστορία την σημερινή μέρα.

Σαν σήμερα, 1η Απριλίου…

  • του 1924 ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνων για την συμμετοχή του στο «πραξικόπημα της μπιραρίας». Μένει στην φυλακή μόνο τους 9 μήνες και σε αυτό το διάστημα γράφει το περίφημο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ο Αγών μου (Mein Kampf), στο οποίο παρουσιάζεται η του ιδεολογία.
  • του 1939 λήγει ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος υπέρ των Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, έναντι των Δημοκρατικών Κομμουνιστικών Δυνάμεων με καθοδηγητή τον Μανουέλ Αθάνια.
  • του 1955 η Α ( Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) ξεκινά ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Ελλάδα.

Η 1η Απριλίου είναι επίσημη για την Κύπρο, αφού σηματοδοτεί την ημέρα της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού της αγώνα.

  • του 1976 ιδρύεται η πλέον δημοφιλέστατη εταιρεία πληροφορικής Apple από τους Steve Jobs και Steven Wozniak.
  • του 2002 η Ολλανδία ψηφίζει πρώτη παγκοσμίως την νομιμοποίηση της ευθανασίας. Πολύ πρόσφατα μάλιστα ο εν λόγω νόμος προτάθηκε να επεκταθεί προσφέροντας την επιλογή της ευθανασίας και σε υγιή άτομα, που ενώ δεν κινδυνεύουν από κάποια θανατηφόρα ασθένεια, νιώθουν ότι «έχουν ολοκληρώσει την ζωή τους» (!).

Σαν σήμερα, 1η Απριλίου, απεβίωσαν:

  • το 1947, ο Γεώργιος Β', βασιλιάς της Ελλάδος, γιός του Κωνσταντίνου του Α' και της Σοφίας της Πρωσίας, του οίκου Γκλύξμπουργκ. Βρέθηκε δύο φορές εξόριστος από την χώρα, ενώ ήταν εκείνος που μαζί με τον Ιωάννη Μεταξά έθεσαν τις βάσεις για την προετοιμασία της χώρας για τον επερχόμενο πόλεμο.
  • στον καλλιτεχνικό χώρο, το 1996 ο ηθοποιός Νίκος Τζόγιας, το 1988 ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλαβέτας, και το 1987 ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δημήτρης Ιωαννόπουλος.
  • το 2004 απεβίωσε επίσης ο διεθνής ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής, Γιάννης Κυράστας.

Ο Αθηναίος αθλητής ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό συμμετέχοντας σε 223 αγώνες εκ των οποίων οι 16 ήταν ευρωπαικοί, ενώ κατέκτησε μαζί του 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα. Από το 1981 απέκτησε την φανέλα του Παναθηναικού, με τον οποίο έπαιξε σε 145 αγώνες, 14 από αυτούς ευρωπαικούς και ανάμεσά τους και η μεγάλη πορεία της ομάδας στις 4 καλύτερες του πρωταθλητριών το 1985.

Αγωνίστηκε επίσης με την Εθνική Ελλάδος με κορυφαία στιγμή το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα του 1980, ενώ μετά την απόσυρσή του το 1987 διετέλεσε προπονητής σε διάφορες ομάδες με τελευταία τον Παναθηναικό ως το 2001 με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Ταλαιπωρήθηκε από μια βαριά μορφή γάγγραινας του οσχέου και πέθανε σε ηλικία μόλις 52 ετών. Οι ποδοσφαιρόφιλοι προφανώς θυμούνται την κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναικό την περίοδο 2003-2004, η οποία αφιερώθηκε στον αποθανόντα με το χαρακτηριστικό σύνθημα «Αυτή η κούπα θα φτάσει στα άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα». Βραβεύτηκε επίσης ως ο “Καλύτερος Προπονητής 1999-2000 από τον ΠΣΑΠ. Το 2008 στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Παναθηναικού τιμήθηκε ξανά για την προσφορά του στον σύλλογο του τριφυλλιού.

  • το 2006 απεβίωσε και η Μαρίκα Μπότση, η πρώτη που έγινε δήμαρχος στην Ελλάδα στον δήμο Αμαλιάδας.
  • το 2010 ο Τζαννής Τζαννετάκης, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και πολιτικός, που διετέλεσε επίσης Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 2 Ιουλίου ως τις 11 Οκτωβρίου του 1989 με την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Νέας ς και Συνασπισμού της Αριστεράς.
  • τέλος και εκτός συνόρων, το 2015 απεβίωσε σε ηλικία 117 ετών η υπεραιωνόβια Γιαπωνέζα, κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο, η Misao Okawa.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση