Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Πλήθος νέων γονέων και συζύγων στην εκδήλωση λήξης των Σχολών Γονέων
Πλήθος νέων γονέων και συζύγων στην εκδήλωση λήξης των Σχολών Γονέων

Πλήθος νέων γονέων και συζύγων στην εκδήλωση λήξης των Σχολών Γονέων

blockquote>Πλήθος νέων γονέων και συζύγων συγκεντρώθηκε το πρωί της Κυριακής 17/5 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την λήξη του Ιεραποστολικού έτους, για τα μέλη των Ενοριακών Σχολών Γονέων της Ιεράς .

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, γνωστός στον διαδικτυακό χώρο ως «π. Λίβυος», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Γονείς γεμάτοι ενοχές».

Ο π. Χαράλαμπος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Όλοι έχουμε ενοχές μικρές ή μεγάλες, συνειδητές ή ασυνείδητες. Ο μεγαλύτερος, ο πιο αυστηρός κριτής μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Δεν είναι εύκολο να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας. Νιώθουμε ενοχές που δεν ανταποκρινόμαστε στην εικόνα που είχαμε πλάσει με τη φαντασία μας και καταρρίπτεται το είδωλό μας. Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την αδυναμία μας. Νιώθουμε ενοχές όταν παραβιάζουμε τους κανόνες και τους ηθικούς όρους που έχουμε ή θέλουμε για τη ζωή μας, όταν έχουμε ιδανικά και αξίες που δεν τις εφαρμόζουμε όπως πρέπει. Νιώθουμε ακόμη να μας βαραίνει κάτι άλλο όχι συγκεκριμένο ή επιφανειακό, η Εκκλησία μας εξηγεί ότι είναι το πρωπατορικό αμάρτημα».

Στη συνέχεια ανέφερε, σχολιάζοντας ξεχωριστά κάθε φορά, παραδείγματα γονεϊκών ενοχών. Συγκεκριμένα ανέλυσε περιπτώσεις όπως: «Ενοχές όταν οι γονείς δεν έχουμε διάθεση να αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά. Ενοχές σε περίπτωση διαζυγίου. Ενοχές όταν υπάρχουν στο σπίτι τσακωμοί. Ενοχές όταν δεν έχουμε βάλει όρια στο , είτε γιατί δυσκολευόμαστε να πούμε όχι, είτε γιατί δεν έχουμε και οι ίδιοι όρια. Ενοχές όταν οι γονείς αφιερώνουμε χρήμα ή χρόνο στον εαυτό μας ή στο ζευγάρι. Ενοχές με το σώμα μας και τη σεξουαλικότητά μας. Ενοχές αν το δεν είναι στο δρόμο του Θεού. Ενοχές ότι δεν αγαπάμε ακόμη και τα παιδιά μας όσο θα θέλαμε ή θα έπρεπε».

Τελειώνοντας, συμβούλεψε τους γονείς αναφέροντας ότι: «Το παιδί δεν κρατά από μας αυτά που είπαμε, αλλά αυτά που βίωσε… Να καταπολεμήσουμε την τελειομανία… Η Χάρη μου χαρίζεται με ταπείνωση, και αγάπη, δεν την κερδίζω με την αξία μου… Το παιδί ζητάει γνησιότητα, αρμονία, ισορροπία… Να καταλάβω τον εαυτό μου. Να αποκτήσω αυτογνωσία, όχι όμως αυτοαναφερόμενη, αλλά μέσα από τους άλλους και το Θεό. Με τρόπο μυστηριακό και όχι μαγικό θεραπεύονται υπαρξιακές αλλοιώσεις που δεν μπορούν να θεραπευτούν αλλιώς… Να αποφεύγουμε τις συγκρίσεις, γιατί δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε άνθρωπος, κάθε , κάθε περίπτωση, είναι μοναδικά… Τα αντίθετα, όχι τα όμοια, φέρνουν την αρμονία και την ισορροπία στη … Τα παιδιά δεν μας ανήκουν. Είναι του Θεού… Το παιδί θα αντιληφθεί στο βάθος την γνησιότητα των προθέσεων του γονιού… Η αγάπη δεν είναι ένστικτο, είναι επιλογή».
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. , ο οποίος ευχαρίστησε τον π. Χαράλαμπο για την παρουσία του στην Τοπική μας Εκκλησία, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για το ποσοστό συμμετοχής των γονέων στην πρόσκληση της Μητροπόλεως και τους ευχαρίστησε για τη συμπόρευση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σε άλλους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου, λειτούργησαν τμήματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε την άδεια τελέσεως του Μυστηρίου του Γάμου, σε 50 και πλέον ζευγάρια μελλόνυμφων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Ο κ. μίλησε στους νέους για το Μυστήριο του Γάμου και την ως «κατ΄ οίκον Εκκλησία», η οποία στηρίζεται στην ενότητα και την πιστότητα μεταξύ των συζύγων, ενώ αναφέρθηκε στην οικογένεια ως ισχυρό παραδοσιακό θεσμό στην πατρίδα μας.

Ο Σεβασμιώτατος μαζί με την Άδεια Γάμου, προσέφερε στους μελλονύμφους ως ευλογία την Καινή Διαθήκη.

Η εν λόγω συνάντηση, εντάσσεται στο πλαίσιο μηνιαίων συναντήσεων που διοργανώνει, με ιδιαίτερη επιμέλεια, το Γραφείο Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό την προετοιμασία των μελλονύμφων ζευγαριών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση