Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Πλεύρης: Με rapid test το πιστοποιητικό νόσησης για τους εμβολιασμένους
Πλεύρης: Με rapid test το πιστοποιητικό νόσησης για τους εμβολιασμένους

Πλεύρης: Με rapid test το πιστοποιητικό νόσησης για τους εμβολιασμένους

Τα αυξημένα κρούσματα covid-19 υποχρεώνουν σε αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη σημερινή , προσθέτοντας ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, αρκεί το θετικό rapid test προκειμένου για άδεια από την εργασία.

Όπως είπε, το πιστοποιητικό νόσησης οι ι θα το παίρνουν με θετικό rapid test ενώ οι με PCR.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που θα διαθέσει το 10% έως 15% απλών κλινών του για covid περιστατικά. «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση είπε ο υπουργός και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται».

Τέλος αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά.

Τεστ PCR: Πλαφόν στα 47 ευρώ από την Πέμπτη

Τροποποίηση των ανώτατων ορίων τιμής χρέωσης για τα μοριακά τεστ (PCR) ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πλέον θα είναι στα 47 ευρώ με ισχύ από την Πέμπτη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Η ενική ραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

  1. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
  2. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης.

ωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «νέα υπουργική απόφαση με χαμηλότερη τιμή για το μοριακό τεστ», το οποίο «θα είναι κάτω από 60 ευρώ».

«Θα πρόκειται για διατίμηση, όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να το τηρήσουν», είπε.

«Θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε ήδη φθηνοί στην τιμή των PCR», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να έχουμε στο μυαλό μας, ότι η διατίμηση θα είναι συμφέρουσα για τον πολίτη αλλά δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των τεστ», καθώς «εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα».

Ερωτηθείς για τα rapid test, είπε ότι «η αγορά δουλεύει ικανοποιητικά». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Κάποια στιγμή η κοινωνία μας πρέπει να φύγει μπροστά», σημείωσε.

Αντίδραση ΠΙΣ

«Κινδύ για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωναϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σημειώνοντας ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χ μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. «Γεγονός, που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος», προσθέτει.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της χς βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests, «και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου». Σύμφωνα με τον ΠΙΣ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι «η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση