Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Παραμύθια των ΡΟΜΑ στο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου
Παραμύθια των ΡΟΜΑ στο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου

Παραμύθια των ΡΟΜΑ στο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου

Μία σειρά 12 παραμυθιών  αφηγήθηκαν σε μέλη της ομάδας του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου και που πλέον έχουν καταγραφεί σε μία πολύ όμορφη έκδοση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Κώστας Μάγος, καθηγητής του Π.Θ. που υλοποιεί προγράμματα με ευπαθείς ομάδες και έχει επιμεληθεί τη συγκεκριμένη έκδοση αναφέρει: “έχουν ιδιαίτερη αξία τα συγκεκριμένα παραμύθια καθώς αφορούν τους Ρομά της περιοχής μας και καθρεφτίζουν την ψυχή τους. Απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και αποτελούν μια παρακαταθήκη πολιτισμού για τη συγκεκριμένη ομάδα που λίγα πράγματα ξέρουμε για τον πολιτισμό τους”.

Τα δώδεκα παραμύθια αφηγήθηκαν οι Πασχάλης Καρακώστας, Αφροδίτη Ταφίλη, Γεωργία Καρακώστα και Ραφαήλ Φραγκούλης.

Η ηχογράφηση των παραμυθιών έγινε στα σπίτια των κατοίκων του οικισμού του Αλιβερίου . Ιωνίας Βόλου από την Αλεξάδρας Παττσαρούχα και την Ειρήνη Φραγκούλη. Η απομαγνητοφώνηση και καταγραφή των παραμυθιών έγινε από όλα τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου.

Μέρος των παραμυθιών παρουσιάστηκε από την ομάδα των Ρομαλέων στις 17 Απριλίου 2015 σε ζωντανή εκπομπή της ΕΡΑ Βόλου, στις 17 Απριλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Λόγου Κοζάνης και στις 3 Μαΐου 2017 σε τισγγάνικη βραδιά στο Μουσείο της πόλης του Βόλου.

Ένα από τα 12 αυτά παραμύθια , “Ο κόκορας και η λίρα” έχει γίνει σενάριο και θα ανέβει σε θεατρική με κούκλες από την ομάδα δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου, το ερχόμενο Σάββατο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παιδικού  και Εφηβικού βιβλίου στις 6.00  το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο . Ιωνίας.

Επιπλέον στο εργαστήριο που θα προηγηθεί οι   Μάγος Κώστας, Πατσαρούχα Αλεξία, Στάικου Αιμιλία, Τριανταφύλλου Ιουλία, Φραγκούλη Ειρήνη θα μιλήσουν για το βιβλίο σε . Σκοπός του είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των Ρομά, όπως αυτά ξετυλίγονται μέσα από τις ιστορίες των παραμυθιών.

Το βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου Βόλου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ι. Δήμου Βόλου, διατίθεται σε και βιβλιοθήκες. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, τα θα συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες με αφορμή ένα από τα παραμύθια του βιβλίου.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση