Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ο Αλεξ. Μεϊκόπουλος για το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου
Ο Αλεξ. Μεϊκόπουλος για το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

Ο Αλεξ. Μεϊκόπουλος για το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

Τα μεγάλα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων, το οποίο λειτουργεί στην πόλη του Βόλου και αποτελεί το μοναδικό στο είδος υπηρεσιών που προσφέρει σε όλη την Ελλάδα επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επισημαίνει, στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων φιλοξενούνται 60 τρόφιμοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των παρόντων, των διαφυγόντων, των όσων δεν έχει τελεσιδικίσει η απόφαση του δικαστηρίου και των όσων τελούν σε άδεια δοκιμασίας ανέρχεται στα 120 περίπου άτομα την στιγμή που το Ίδρυμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 25 ανηλίκους.

Οι τρόφιμοι αναγκάζονται να φιλοξενούνται σε τρεις μόλις θαλάμους με πολλές φθορές και χωρίς καμία δυνατότητα επιπλέον καθημερινών δραστηριοτήτων, με να συμβιώνουν υπό απαράδεκτες συνθήκες παιδιά με άτομα άνω των 18 ετών, και αρκετές φορές απείθαρχα. Η αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος, ο διαχωρισμός ανηλίκων παραβατών και απείθαρχων τροφίμων καθώς και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενουμένων αποτελεί βασικό αίτημα της διοίκησης του Ιδρύματος.

Επιπλέον το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες του σωφρονιστικού καταστήματος καθώς αποτελείται από οκτώ μόλις σωφρονιστικούς υπαλλήλους που προσφέρουν υπηρεσίες επίβλεψης των τροφίμων και επιτήρησης του χώρου, (μία αποσπασμένη νοσηλεύτρια και μία κοινωνική λειτουργό, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπονται περισσότερες θέσεις και λείπουν βασικοί υπάλληλοι όπως διοικητικοί, ψυχολόγοι, γιατροί. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το μείζον πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, και κατά συνέπεια της αμοιβής του προσωπικού  για αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες και της μη καταβολής υπερωριών με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα να εργάζεται ένας μόνο σωφρονιστικός υπάλληλος και οι τρόφιμοι να μην προαυλίζονται ή να σημειώνονται πολλές διαφυγές.

Βασικό αίτημα του Ιδρύματος προς την κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας του είναι επίσης και η παραχώρηση ενός κρατικού οχήματος για την μεταφορά των τροφίμων στο δικαστήριο ή στο νοσοκομείο, καθώς η σήμερα γίνεται με την συνδρομή εθελοντών ή με μισθωμένα Ι.Χ., γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος.

Ο κ. Μεϊκόπουλος ρωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης και αναβάθμισης του Ιδρύματος έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες και στο προβλεπόμενο πρόγραμμα αγωγής (προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες) για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του, εάν προτίθεται να εξετάσει την δυνατότητα ανακαίνισης ή μεταστέγασης του Ιδρύματος σε άλλες διαθέσιμες υπάρχουσες δομές προκειμένου να αποσυμφορηθεί και να βελτιωθούν οι σημερινές ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων και τέλος με ποιους τρόπους θα υποστηριχθεί και σταδιακά θα αναπτυχθεί το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική παρέμβαση για ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά καθώς αποτελεί το μοναδικό σωφρονιστικό κατάστημα του είδους του στην Ελλάδα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση