Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Κτηματολόγιο: Μεγάλο «αγκάθι» η χρησικτησία – Τι γίνεται με την απουσία τίτλων
Κτηματολόγιο: Μεγάλο «αγκάθι» η χρησικτησία – Τι γίνεται με την απουσία τίτλων

Κτηματολόγιο: Μεγάλο «αγκάθι» η χρησικτησία – Τι γίνεται με την απουσία τίτλων

ΙΩΡΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Η πουσί τίτλων ιδιοκτησίας δείχνει να είναι το μεγάλο «αγκάθι» της τέταρτης και τελευταίας γενιάς ς. Τα 10,3 εκατ. από τα 16,5 εκατ. δικαιώματα που πρέπει να καταγραφούν, αφορούν όπου υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά χρησικτησίας.

Η εταιρεία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποδοθούν τίτλοι χωρίς καθόλου δικαιολογητικά, ζητώντας από τους πολίτες να καταθέσουν ένα συνδυασμό στοιχείων που να πιστοποιούν τo δικαίωμά τους σε κάποιο ακίνητο.

«Τα προβλήματα αρχίζουν όταν δεν υπάρχουν συμβόλαια», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Βύρων Νάκος. «Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γίνει επίκληση χρησικτησίας. Το ποσοστό των χρησικτησιών αναμένεται να είναι μεγάλο, επειδή σε πολλές αγροτικές περιοχές τα οικόπεδα μεταβιβάζονται με “λόγο”. Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει κάποτε να αφήσουμε πίσω».

Οι υπεύθυνοι της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ωστόσο, επισήμαναν ότι η διαδικασία ς έχει δικλίδες ασφαλείας και δεν πρόκειται να γίνονται δεκτές δηλώσεις χωρίς κανένα αποδεικτικό. «Ζητούμε τουλάχιστον δύο στοιχεία. Τέτοια μπορούν να είναι η δήλωση ενός ακινήτου στο , μια ένορκη βεβαίωση, η περιγραφή της γειτνίασης από συμβόλαια γειτονικών οικοπέδων, ένας λογαριασμός οργανισμού κοινής ωφελείας», ανέφερε χθες ο κ. Νάκος.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι πολίτες αγροτικών περιοχών που δεν διαθέτουν τίτλους; Κατ' αρχάς, η ύπαρξη τοπογραφικού διαγράμματος είναι υποχρεωτική για όσους θα επικαλεστούν χρησικτησία, επομένως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε τοπογράφο. Από εκεί και έπειτα, για τη θεμελίωση έκτακτης χρησικτησίας ο πολίτης πρέπει να προσκομίσει οτιδήποτε μπορεί να αποδείξει τη νομή του ακινήτου για 20 χρόνια. Για παράδειγμα, τη δήλωσή του στο , υποθήκες ή βάρη, έγγραφα χορήγησης επιδότησης, αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.λπ. Στο κτηματολόγιο γίνεται επίσης δεκτή ως αποδεικτικό έγγραφο η πράξη αναγνώρισης των ορίων των όμορων οικοπέδων (όπου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που γειτνιάζουν αναγνωρίζουν τον πολίτη ως ιδιοκτήτη του διπλανού χώρου). Τέλος, όπως ισχύει γενικώς, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει ένορκη βεβαίωση (συντάσσεται με δύο μάρτυρες στο ειρηνοδικείο ή στον συμβολαιογράφο).

Αλλα έγγραφα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή είναι αποδείξεις καταβολής αμοιβής σε εργολάβο που περιέφραξε το ακίνητο ή ενδεχομένως για άλλες , μισθωτήρια που εμφανίζουν ως εκμισθωτή τον δηλούντα ή συμβολαιογραφικό προσύμφωνο μεταβίβασης ακινήτου, στο οποίο βεβαιώνεται η παράδοση της νομής στον εκ του προσυμφώνου δικαιούχο. Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να αποτραπούν οι απόπειρες καταπάτησης, από τη στιγμή που θα γίνει η ανάρτηση του κτηματολογικού πίνακα δεν μπορεί να δηλωθεί ένα «αγνώστου ιδιοκτήτη» οικόπεδο με χρησικτησία, παρά μόνον αν αυτό κοινοποιηθεί πρώτα στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, αν κάποιος κατά την ανάρτηση διαπιστώσει ότι ένας τρίτος προσπαθεί να καρπωθεί την ιδιοκτησία του μέσω χρησικτησίας, μπορεί να υποβάλει ένσταση για να τον σταματήσει. Αν η χρησικτησία κατοχυρωθεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στα δικαστήρια, όπως ορίζει ο αστικός κώδικας.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση