Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Κίνδυνος απώλειας πόρων ύψους 250 εκατ. για ψηφιακά έργα
Κίνδυνος απώλειας πόρων ύψους 250 εκατ. για ψηφιακά έργα

Κίνδυνος απώλειας πόρων ύψους 250 εκατ. για ψηφιακά έργα

 «Καμπανάκι» λήξης χτυπά για τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΠΨΣ) η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Προγράμματος.

Σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζει ότι οι προθεσμίες ολοκληρώνονται και μένουν 250 εκατ. για απορρόφηση. Επίσης, όπως αναφέρει, απεντάσσει πάνω από έργα που είχαν ενταχθεί στο Επ. Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και τα οποία εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν κατά την προγραμματική περίοδο που λήγει στο τέλος του έτους.

Η Υπηρεσία συστήνει στην ηγεσία του τόπου να ασχοληθεί με τα μεγάλα έργα (Ψηφιακό Σχολείο, Σύζευξις κ.λπ.) προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση των κονδυλίων. Ακόμη, συστήνει τη διεύρυνση της δράσης «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», η οποία, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, δεν είχε στη συνέχεια αντίστοιχη πορεία.

Σε ό,τι αφορά τη δράση «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», στόχος της ς ηγεσίας είναι η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, καθώς όσοι έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα αντιστοιχούν μόλις στο 50% του προγράμματος. Στις σκέψεις που γίνονται σχετικά με τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, περιλαμβάνεται τόσο η οριζόντια όσοκαι η κάθετη επέκταση. Στην οριζόντια διεύρυνση, προβλέπεται η επέκταση της δράσης σε άλλες περιφέρειες που σήμερα δεν συμμετέχουν, ενώ στην κάθετη διεύρυνση, η δράση παραμένει στις οκτώ υφιστάμενες περιφέρειες, αλλά αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο επιλογής των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι ο της δράσης ανέρχεται σε εκατ. .

Εν γένει εκφράζεται για άλλη μια φορά η δυσκολία απορρόφησης των κονδυλίων του προγράμματος. Αν και ο ελληνικό Δημόσιο και η κοινωνία διψούν για έργα και πληροφορικής, από το 2007 έως σήμερα, η χώρα απορρόφησε μόλις 450 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο, έχει περιθώριο έξι μηνών να απορροφήσει 250 εκατ. ευρώ.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση