Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο
Καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο

Το Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο συμφώνησε σε ένα πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ
Οι συμμετέχοντες στο 5ο Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από τους Επιτρόπους κ. Αβραμόπουλο και κ. Κινγκ, συμφώνησαν σε ένα πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ —μια γρήγορη απόκριση για την ανάσχεση της ταχείας εξάπλωσης τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το Facebook, το , η Google, η Microsoft, το Dropbox, το JustPaste.it και το Snap, δεσμεύτηκαν να συνεργάζονται σε εθελοντική βάση εντός του πλαισίου που καθορίζεται από το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων και, παράλληλα, να εγγυώνται την ισχυρή προστασία των δεδομένων και ισχυρές διασφαλίσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Στο Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο συζητήθηκε επίσης η συνολική πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο από την τελευταία του συνεδρίαση τον Δεκέμβριο του , καθώς και τρόποι για την ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με άλλες προκλήσεις, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Δημιούργησα το Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο πριν από τέσσερα χρόνια· έκτοτε, ενισχύεται συνεχώς, προσφέροντας στα κράτη μέλη και τις διαδικτυακές πλατφόρμες ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης με τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρόοδο που σημειώνουμε και τα αξιοσημείωτα που έχουμε επιτύχει. Σήμερα [σ.σ. χθες] προχωρούμε ένα βήμα παραπέρα σε αυτή τη συνεργασία με τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και πιο συντονισμένα για να ανακόψουμε τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου.»
Ο Τζούλιαν ΚινγκΕπίτροπος αρμόδιος για την Ένωση Ασφάλειας, πρόσθεσε: «Τα φετινά γεγονότα στη μας υπενθύμισαν με τον χειρότερο τρόπο ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο εξαπλώνεται στο διαδίκτυο με τεράστια ταχύτητα. Η απόκρισή μας, μολονότι άμεση, δεν είναι αρκετά γρήγορη. Το πρωτόκολλο είναι η απόκριση της ΕΕ για τη συντονισμένη ανάσχεση των καταστροφικών συνεπειών που έχουν τέτοιου είδους γεγονότα.»
Στον απόηχο της τρομοκρατικής ς στο Christchurch της έας Ζηλανδίας, αρχηγοί κυβερνήσεων και διαδικτυακές πλατφόρμες συνυπέγραψαν την έκκληση του Christchurch για ανάληψη δράσης. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο του Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο. Το πρωτόκολλο της ΕΕ θα επιτρέψει στα κράτη μέλη και στις διαδικτυακές πλατφόρμες να ανταποκρίνονται γρήγορα και συντονισμένα στη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο σε περίπτωση τρομοκρατικής ς.
Το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ που εγκρίθηκε από το Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο θα προσφέρει τα εξής:

 

  • Συντονισμένη και ταχεία αντίδραση: οι αρχές των κρατών μελών, σε συνεργασία με την Ευρωπόλ, το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (GIFCT) και τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται γρήγορα και συντονισμένα, ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία ανάσχεση της διάδοσης τρομοκρατικού ή βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου.
  • Διευκόλυνση της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα: σε περίπτωση κρίσης, οι αρχές επιβολής του νόμου και οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με το διαδικτυακό περιεχόμενο (π.χ. διευθύνσεις URL, και μεταδεδομένα) σε εθελοντική βάση, με ασφαλή τρόπο και σε πραγματικό χρόνο.
  • Διευκόλυνση εθελοντικών ρυθμίσεων: το πρωτόκολλο δεν αντικαθιστά τα εθνικά νομικά πλαίσια ούτε τους υφιστάμε εθνικούς μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων. Θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες τα εν λόγω εθνικά μέτρα δεν επαρκούν πλέον για τον συντονισμό μιας ταχείας και διασυνοριακής απόκρισης.

 

Στο Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο συζητήθηκε επίσης η συνολική πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο από την τελευταία του συνεδρίαση τον Δεκέμβριο του και εξετάστηκαν οι αναδυόμενες προκλήσεις. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε για πρώτη φορά και η παγκόσμια απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιων αρχών και διαδικτυακών πλατφορμών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων. Οι συμμετέχοντες προέβησαν επίσης σε επισκόπηση των εργασιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπάγεται ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση που προκαλεί ο βίαιος πολιτικός λόγος.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση