Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο

Καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο

 Ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ διασφαλίζει ταχεία ανταπόκριση

Η τέταρτη αξιολόγηση του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ δείχνει ότι αυτή η πρωτοβουλία της Επιτροπής αποφέρει επιτυχή αποτελέσματα.

Οι εταιρείες πληροφορικής αξιολογούν πλέον το 89 % του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών, ενώ το 72 % του περιεχομένου που θεωρείται παράνομη ρητορική μίσους αφαιρείται, σε σύγκριση με το 40 % και το 28 % αντίστοιχα, όταν τέθηκε σε ισχύ ο κώδικας δεοντολογίας το . Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την παροχή ανατροφοδότησης προς τους χρήστες.

Από τη θέσπισή του το ο κώδικας δεοντολογίας σημειώνει συνεχή πρόοδο, και η πρόσφατη αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες πληροφορικής παρέχουν ταχεία ανταπόκριση στο περιεχόμενο ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής μίσους που τους κοινοποιείται. Πρέπει, ωστόσο, να βελτιώσουν την ανατροφοδότηση προς τους χρήστες που κοινοποιούν σχετικό περιεχόμενο, και να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις κοινοποιήσεις και την αφαίρεση περιεχομένου.

Οι εταιρείες αφαιρούν το περιεχόμενο όλο και ταχύτερα, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε υπερβολική αφαίρεση περιεχομένου: το ποσοστό αφαίρεσης δείχνει ότι ο έλεγχος που πραγματοποιούν οι εταιρείες εξακολουθεί να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. Επιπλέον, χάρη στον κώδικα δεοντολογίας, δημιουργήθηκαν εταιρικές σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων της ς των πολιτών, των εθνικών αρχών και των πλατφορμών ΤΠ για δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2018, οι ακόλουθες τέσσερις νέες εταιρείες αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον κώδικα δεοντολογίας: Google+, InstagramSnapchatDailymotion. Σήμερα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον κώδικα δεοντολογίας και η γαλλική πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών Webedia (jeuxvideo.com).

Η -πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ποινικοποιεί τη δημόσια υποκίνηση πράξεων βίας ή μίσους που στρέφονται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της ς, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Η ρητορική μίσους, όπως ορίζεται στην εν λόγω -πλαίσιο, συνιστά ποινικό αδίκημα και όταν συμβαίνει στο διαδίκτυο.

Η ΕΕ και τα μέλη της, από κοινού με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες, έχουν συλλογική ευθύνη για την προώθηση και τη διευκόλυνση της ελευθερίας της έκφρασης σε ολόκληρο τον κόσμο του διαδικτύου. Ταυτόχρονα, όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν την ευθύνη να μεριμνούν ώστε το διαδίκτυο να μην καταστεί ασύδοτος χώρος ρητορικής μίσους και βίας.

Για να ανταποκριθούν στο εντεινόμενο πρόβλημα της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέσσερις μεγάλες ΤΠ (FacebookMicrosoftTwitter και) παρουσίασαν τον Μάιο του 2016 «κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση