Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κατά πλειοψηφία η λειτουργία του παζαριού
Κατά  πλειοψηφία η λειτουργία του παζαριού

Κατά πλειοψηφία η λειτουργία του παζαριού

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η λειτουργία του παζαριού του Βόλου, το στην περιοχή μεταξύ Πανθεσσαλικού Σταδίου και Κλειστού Γυμναστηρίου από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Τσέλιος δήλωσε αντίθετος στις μορφές εμποροπανήγυρης που γίνεται στην πόλη και πρόσθεσε: «Πριν δύο χρόνια που έγινε υπήρξε παραεμπόριο. Κάναμε αγώνα για να σταματήσει να γίνεται.
Τα εμπορικά του Βόλου περνάνε τη χειρότερη φάση της κρίσης και θεωρούμε ότι τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον τόπο μας. Το παζάρι είναι ό,τι πιο καταστροφικό θα μπορούσε να γίνει για την πόλη.
Παραδώσαμε πρόταση στην ΑΝΕΒΟ να έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα φαγητό και να έρθει κόσμος και από άλλες περιοχές».
Ο κ. Τσέλιος ζήτησε από την ΕΠΖ να μη διοργανώσει το παζάρι με τη μορφή που έχει η εισήγηση, τονίζοντας ότι τη Μ. Εβδομάδα η αγορά είχε 50% πτώση του τζίρου της , με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τα χρέη των εμπόρων και συμπλήρωσε: « Με το παζάρι δεν θα έρθουν επισκέπτες από άλλες πόλεις. Σεβαστείτε την εμπορική αγορά και μην καταστρέφετε την πόλη. Ας μη δώσουμε λεφτά στους ανθρώπους του παραεμπορίου. Υπάρχουν καταστήματα που πωλούν φθηνά προϊόντα για να ψωνίσει ο κόσμος. Οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο παζάρι, γιατί πρέπει να ιδρύσουν νέα επιχείρηση για μια εβδομάδα».
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γαρς, που ψήφισε αρνητικά τόνισε ότι είναι αδιανόητο η χωροθέτηση να γίνεται με ορθοφωτογράφηση και όχι με συντεταγμένες, ενώ για τους εμπόρους είπε: «Οι άνθρωποι που εκφράζουν τον παραγωγικό ιστό και εμπορικό κόσμο, εκτιμούμε ότι πρέπει να τους ακούμε να εκφράζουν την άποψή τους σε επιτροπές όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Οι προβληματισμοί τους είναι προβληματισμοί όλων».
Ο ίδιος είπε ακόμη πως το πρώτο κομμάτι είναι ότι δίνεται σε ιδιώτη, που είναι απίστευτο, ενώ για τον Δήμο τόνισε ότι πέρασε το παζάρι στην ΑΝΕΒΟ κι έκανε λόγο για απίστευτη υποβάθμιση της δυνατότητας του Δήμου.
Επιπλέον, διερωτήθηκε πώς στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί το ένα τμήμα του παζαριού με πλειοδοτικό και το άλλο με μειοδοτικό διαγωνισμό. «Κάπου στοχεύει αυτό. Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, είναι απίστευτο πώς αντιμετωπίζεται ένας χώρος για υγειονομικές προδιαγραφές, για στατική επάρκεια κατασκευών, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, μηχανολογικό εξοπλισμό και πυροπροστασία. Απαιτείται όσων θα εργάζονται. Στις νομικές υποχρεώσεις αν ο καταδικαστεί με μήνυση, θα πληρώσει τα χρήματα και θα τα διεκδικήσει από τον όποιο ιδιώτη. Είναι πανομοιότυπη με την ΕΡΓΗΛ αυτή η υπόθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαρς.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Απ. Γαλάτης απάντησε στον κ. Γαργάλα λέγοντας: «Αν γίνεις Δημοτική Αρχή μετά από 25 χρόνια θα αποφασίσεις εσύ. Σταμάτα να μιλάς, δεν μπορούμε ν' ακούμε το σόου κάθε φορά.
Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός διευκρίνισε πως ο κ. Τσέλιος δεν είναι αντίθετος στο παζάρι, αλλά στη μορφή του και αντιτίθεται στο εμπορικό τμήμα και πρόσθεσε: «Μπορούμε να διασφαλίσουμε να μην επιδεινωθεί το κλίμα στην αγορά του Βόλου. Πρέπει να διασφαλίσουμε ώστε οι άδειες στο εμπορικό τμήμα, να δοθούν με απόλυτη προτεραιότητα σε Βολιώτες, ώστε οι καταστηματάρχες να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος. Αν δεν καλυφθούν οι θέσεις, μπορούμε να απευθυνθούμε σε εμπόρους από άλλες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό δίνεται προστιθέμενη αξία. Δεν είμαστε κατά αλλά λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις του εμπορικού συλλόγου.» Τέλος ψήφισε επί της αρχής και εξέφρασε επιφυλάξεις για το εμπορικό τμήμα του παζαριού.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του Δήμου Στ. Διαμαντίδης εξήγησε: « Ο κανονισμός είναι ενιαίος και εισάγεται στην ΕΠΖ για τη χωροθέτηση. Το σχέδιο θα ακολουθήσει της φωτογράφησης, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε». Επίσης έκανε λόγο για ρατσισμό στον καθορισμό επιτρεπομένων χώρων και διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν 363 περίπτερα για εγκατάσταση εμπόρων όπως ορίζει ο νόμος, καθώς και θέσεων αθιγγάνων ρομά. «Είναι θεσμός το παζάρι και πρέπει να γίνει για να συνεχιστεί η παράδοση. Όλα τα σημεία που πωλούν φθηνά προϊόντα αντικαθιστούν τα ΙΚΕΑ. Δεν δέχομαι τον όρο αναχρονιστικό, αλλά πρέπει να το ενισχύσουμε με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο το κάνει πρωτίστως για να αναβιώσει μια παράδοση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης.

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Θεοδ. Τσαλούχας χαρακτήρισε αναχρονιστικό το θεσμό , τονίζοντας ότι πλήττονται οι έμποροι κι επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί η παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ανδρ. Ζέρβας είπε πως ενημερώθηκε ο και το Επιμελητήριο και ότι βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει η εμποροπανήγυρη με το εμπορικό τμήμα. «Θα ελέγχονται και οι άδειες που θα δώσει ο Δήμος. Ό,τι δεν είναι νόμιμο θα φεύγει από το παζάρι. Θα γίνεται καθημερινός έλεγχος για να μη έχουμε φαινόμενα επινοικίασης όπως τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα δοθεί έκπτωση 30% για εμπόρους που θα ασκήσουν οι ίδιοι τη δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιος μήκος και ο σύμβουλος Χρ. Στεφόπουλος που εξήγησε πως δεν θα υπάρχει επίπτωση από το παζάρι και πως κάθε Παρασκευή φεύγουν χρήματα στο εξωτερικό από τα πολυκαταστήματα ενώ υπάρχουν και οι .

Ο καθορισμός των τελών χρήσης του κάθε χώρου στην εμποροπανήγυρη ορίζεται ως εξής:

-Περίπτερα: 230,000 ευρώ

-Γωνιακά περίπτερα: 280,00 ευρώ

-Θέσεις λουκουμάδων: 530,00 ευρώ

-Ψησταριές: 1.60,00 ευρώ

-Παραγωγοί και συνεταιριστικοί φορείς Δήμου Βόλου: 0,00 ευρώ

Η τιμή εκκίνησης του Λούνα Πάρκ ορίζεται στα 35.000 ευρώ.
Στα τέλη χρήσης ενσωματώνονται και τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χρήση κατ' επιμερισμό των δαπανών για κατασκευή περιπτέρων, , φύλαξη, καθαριότητα κ.λπ.
Σε Συνεταιρισμούς θα διατεθούν στον έξωθεν του χώρου της εμποροπανήγυρης; Έως τρία περίπτερα δωρεάν , διαστάσεων 3*3 μ. εφόσον και αν ζητηθούν για την προβολή τοπικών προϊόντων. Όσον αφορά τα κατασκευαστικά έξοδα θα επιβαρύνουν τον Δήμο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δύναται να αναπροσαρμόζει κατ' έτος τα τέλη χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Η Οικονομική Επιτροπή
Στη συνέχεια συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να λάβει απόφαση για τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης και λευκό ψήφισε μόνο ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί σχετικά στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση