Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Ημιτελές το… χτίσιμο του αφορολογήτου με «πλαστικό χρήμα»
Ημιτελές το… χτίσιμο του αφορολογήτου με «πλαστικό χρήμα»

Ημιτελές το… χτίσιμο του αφορολογήτου με «πλαστικό χρήμα»

Τους κλάδους που θα πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά τερματικά POS ανακοινώνει σήμερα, εκτός απροόπτου, το οικονομικό επιτελείο μετά την ολοκλήρωση των πολύμηνων διαβουλεύσεων με τα συναρμόδια υπουργεία. Περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομίας θα δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες.

Ωστόσο, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση και άλλων ουσιαστικών αποφάσεων οδηγεί την κυβέρνηση στην εφαρμογή του μέτρου αλλά με σημαντικές… εκπτώσεις για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο κωδικός που θα αναγράφονται οι των φορολογουμένων προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου ή διαφορετικά του αφορολόγητου ορίου θα είναι «ανοιχτός». Δηλαδή οι θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να προσθέσουν συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει μέσω καρτών, e-banking κ.λπ. για να χτίσουν το όριο.

Βέβαια, τα ερωτήματα των φορολογουμένων πληθαίνουν και εκφράζουν ανησυχίες για το πώς θα τους αναγνωριστεί η έκπτωση φόρου των ιατρικών δαπανών, καθώς πολλοί γιατροί δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα τερματικά μηχανήματα. Χιλιάδες έχουν έγχαρτες αποδείξεις, οι οποίες δεν γνωρίζουν εάν θα γίνουν αποδεκτές από την εφορία.

Ταυτόχρονα, τηρείται σιγήν ιχθύος για τις λοταρίες, οι οποίες όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν σημαντικά, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

1. Ποιοι υποχρεούνται στην εγκατάσταση POS

Στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται , , γιατροί, φαρμακεία, , δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματα εστίασης, , καφέ, κινηματογράφοι, και τυχερά παιχνίδια. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση θα ενταχθούν 15 κλάδοι και κατηγορίες επαγγελμάτων, ενώ το 2018 η λίστα με τους υπόχρεους θα διευρυνθεί. Οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν αν θα πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «».

2. Επαγγελματικοί λογαριασμοί

Η καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών στην έκδοση της απόφασης που θα υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά κύριο λόγο και τις μικρές επιχειρήσεις να τηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα, η πληρωμή ενός υδραυλικού μέσω e-banking δεν μπορεί να αναγνωριστεί από την εφορία, καθώς δεν είναι δηλωμένος ο λογαριασμός. Οπως επίσης και η επίσκεψη σε έναν γιατρό δεν μπορεί να αναγνωριστεί, διότι και ο γιατρός δεν έχει επαγγελματικό λογαριασμό. Τις συναλλαγές αυτές θα μπορέσουν να τις εντάξουν οι φορολογούμενοι μόνοι τους στη δήλωση του επόμενου έτους. Η τράπεζα θα τους αποστείλει αναλυτικό λογαριασμό με τις κινήσεις που πραγματοποίησαν το 2017 και όσες εξ αυτών δεν έχουν «περάσει» στον κωδικό των αποδείξεων θα τις συνυπολογίσουν.

3. Ακόμα και τις αποδείξεις που προέρχονται από τις σε γιατρούς και νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να πετύχουν την έκπτωση από τον τελικό φόρο.

Για τη χρήση του 2017 (καθώς για το 2016 δεν υπήρχε υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων) μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το όριο θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις με «» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση